Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 20 november 2014

Obama gaat vijf miljoen illegalen regulariseren [Dutch]

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren in een toespraak een reeks maatregelen aangekondigd die onder andere voorzien in de voorlopige regularisering van ongeveer vijf miljoen illegalen die met uitwijzing worden bedreigd. De president beloofde in één adem een "eerlijker en evenwichtiger" immigratiebeleid.

De toespraak van Obama werd gisteren live uitgezonden in de VS. ©BELGA
"Een massaregularisering zou oneerlijk zijn. Een massa-uitwijzing zou dan weer én onmogelijk én tegenstrijdig met onze principes zijn", zo zei de president tijdens zijn korte uiteenzetting vanuit het Witte Huis. "We zijn en blijven een natie van immigranten", voegde hij er aan toe.

Illegalen die al langer dan vijf jaar in de Verenigde Staten wonen en een kind hebben met de Amerikaanse nationaliteit of met een permanente verblijfsvergunning, kunnen aanspraak maken op een werkvergunning van drie jaar. Volgens de administratie van de president zou de maatregel betrekking hebben op iets minder dan de helft van de 11 miljoen illegalen die in de VS wonen.

"Per slot van rekening zijn de meesten van hen hier al lang, werken ze hard en vullen ze slechtbetaalde en moeilijke jobs in. Ze hebben mondjes te voeden. Ze bidden in onze kerken. Heel wat van deze mensen hebben kinderen die in de VS geboren zijn of die het grootste deel van hun leven hier zijn opgegroeid. Hun hoop, hun patriottisme en hun dromen zijn gelijk aan die van ons", luidde het.

Geen amnestie
Obama zegt dat het niet om een generaal pardon gaat, maar om nodige aanpassingen aan een kapot immigratiesysteem. Illegalen krijgen niet de kans om zich permanent in de VS te vestigen. Ze krijgen volgens Obama ook niet dezelfde rechten als andere burgers. "Sommige critici spreken over amnestie, maar dat is het niet", aldus Obama. "Alles wat we zeggen is: we gaan je niet uitzetten."

"Ons immigratiesysteem werkt niet en iedereen weet het", zei Obama, die het "niet realistisch" noemde om miljoenen mensen te arresteren en uit te zetten.

Strenger toezicht
Volgens uitgelekte plannen zouden de nieuwe regels ook betekenen dat er strenger opgetreden gaat worden tegen illegalen die de wet overtreden. Criminelen, gangsters en terrorismeverdachten worden uitgezet. Ook zou er een strenger toezicht komen aan de grens met Mexico, de plek waar de meeste illegalen het land binnenkomen. De kans dat mensen gepakt worden gaat omhoog, aldus Obama. Mensen die dit jaar binnenkomen vallen niet onder de gratieregeling.

"Machtsmisbruik"
Het onvermogen van het Congres om het eens te worden over een hervorming van de immigratiewetten en de jongste massale toestroom van kindermigranten, noopte Obama ertoe het heft in eigen handen te nemen. De republikeinen, die allesbehalve opgezet zijn met de maatregelen, beschuldigen de president er dan weer van zijn macht te misbruiken en het Congres te omzeilen.

Obama vroeg de oppositie zich redelijk op te stellen. "Laat een meningsverschil over een onderwerp geen reden zijn om dwars te liggen op alle punten", zei hij. Die opmerking was niet uit de lucht gegrepen: de Republikeinen, die een meerderheid krijgen in het Congres, hebben al aangekondigd zich te verzetten tegen het plan.

Immigraten leggen de eed af als staatsburger in Newark, New Jersey. ©GETTY
©AFP
©AP
©AFP
Republikeinen uit op bloed in immigratiedebat
De Republikeinen in het Amerikaanse Congres zullen er alles aan doen om de acties van president Barack Obama ter bescherming van illegale vluchtelingen in de VS ongedaan te maken. Leiders van de Republikeinen waarschuwden de president dat hij met vuur speelt.

Senator Mitch McConnell zei gisterenochtend dat Obama spijt zal krijgen als hij zijn plannen doordrukt. "Als president Obama handelt tegen de wil van het volk en het land zijn wil oplegt, zal het Congres handelen." Welke stappen hij precies wil nemen, maakte McConnell nog niet bekend.

De Republikeinen kunnen kiezen uit verschillende instrumenten. Ze kunnen bijvoorbeeld een afzettingsprocedure beginnen of de overheid platleggen door de geldkraan dicht te draaien. Anderen reppen van het tegenhouden van alle kandidaten die Obama voordraagt voor benoeming door de Senaat.

Tegenstander
De leiders van de Republikeinen in het Congres zijn tegen het platleggen van de overheid. De vorige keer dat dit gebeurde, verloor de partij veel steun en profiteerden Obama en de Democraten. "We hebben het volste recht om boos te zijn. Maar als je van streek en boos bent, is het meestal niet goed om te doen wat je tegenstander wil dat je doet", aldus de Republikeinse afgevaardigde Tom Cole uit de staat Oklahoma.

Zijn partij- en staatgenoot in de Senaat Tom Coburn waarschuwt Obama dat er misschien zelfs geweld kan komen als hij zijn plannen doorzet. "Het land zal gek worden, want mensen zien dit als een stap buiten de presidentiële bevoegdheden (...) Je zou - maar dat hoop ik niet - gevallen van anarchie kunnen gaan zien. Je zou geweld kunnen zien."

Het verzet concentreert zich niet alleen in het Congres in Washington maar ook veel gouverneurs zijn bereid de handschoen op te nemen. Verscheidene van hen stellen gerechtelijke stappen in het vooruitzicht.

Bron : http://www.demorgen.be/buitenland/obama-gaat-vijf-miljoen-illegalen-regulariseren-a2127101/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten