Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 10 november 2014

Politie vreest voor nog zwaardere rellen in Antwerpen. [Dutch]






©BELGA
De politie maakt zich grote zorgen over de betoging van 24 november in Antwerpen. Gevreesd wordt dat de dokwerkers voor nog zwaardere rellen zullen zorgen dan in Brussel. De vakbonden begrijpen die ongerustheid.
Bronnen binnen een van de bonden vrezen het geweld van hun eigen leden, vooral dokwerkers. Ze horen op het terrein echo's dat de harde kern wil teruggrijpen naar betogingen 'oude stijl'. Daarbij valt zelfs het woord 'Zwartberg', waar in 1966 bij het protest tegen de sluiting van de mijnen twee doden vielen. "Dan wordt er misschien eindelijk naar ons geluisterd."

Eerder hadden de havenarbeiders al laten verstaan dat de betoging in Brussel wat hen betreft "slechts een wandeling" was. "Op 24 november ga je pas echt wat zien", luidde het.

De politie is er dan ook niet gerust in. "We hebben signalen opgevangen dat gemaskerde havenarbeiders de confrontatie zullen aangaan met zelfgemaakte wapens", zegt Michel Goyvaerts, overlegcoördinator van politievakbond NSPV. Hij vraagt dat de Antwerpse politie desnoods versterking krijgt van andere korpsen en dringt aan op een onderhoud met burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die verklaarde al zich niet te zullen laten intimideren door de manifestanten.
Wij kunnen onze eigen mensen echt niet meer tegenhouden
De vakbonden

Vijand nummer 1



Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). ©PHOTO NEWS
Volgens bronnen bij de vakbonden zien de dokwerkers De Wever als vijand nummer 1. "Omdat hij de man is achter de nieuwe federale regering. De aangekondigde besparingen komen nog eens bovenop de ongerustheid over hun statuut." De dokwerkers vrezen dat De Wever dat statuut wil afbouwen.

De bezorgde vakbondsmensen vragen de politici en werkgevers tot slot om geen olie op het vuur te gieten met provocerende uitspraken. "Want wij kunnen onze eigen mensen echt niet meer tegenhouden."

Politievakbond: "We kunnen niet anders dan ter beschikking staan"

Michel Goyvaerts, provinciaal voorzitter van de politievakbond NSVP, toonde zich vanmorgen in het Radio 1-programma 'De Ochtend' bijzonder verontrust.

"We vangen signalen op dat mensen opnieuw de confrontatie willen aangaan met de ordediensten", zegt Goyvaerts. De politie vreest dat het in Antwerpen opnieuw ernstig uit de hand kan lopen. "Manifestanten zouden zich voorzien tegen traangas en pepperspray. Dan heb je alleen nog het waterkanon. We weten dat de politie in Antwerpen goed is uitgerust en heel bekwaam is, maar we vragen dat er genoeg manschappen en materiaal ter beschikking worden gesteld."

De politievakbond heeft een overleg gepland met de Antwerpse korpschef en burgemeester De Wever. "Daar zullen we vernemen wat men precies gaat inzetten, maar we kunnen niet anders dan ter beschikking staan. Men vergeet dat men bij de politie niet zomaar het werk kan neerleggen. Wij moeten zorgen dat de orde wordt gehandhaafd."

Bij de drie grote havenvakbonden zijn er voorlopig geen concrete extra veiligheidsmaatregelen bekend, maar ze roepen wel op om "waardig te betogen". Secretaris Erik Quisthoudt van de liberale vakbond ACLVB: "Wij vergaderen nog deze week over de betoging van 24 november. Niet alleen in Brussel maar ook bij vorige manifestaties stelden we vast dat een aantal extremisten systematisch infiltreert in de rangen van de havenarbeiders. Een beperkt aantal leden laat zich daardoor meeslepen." 

Volgens de secretaris zijn de mensen nerveus: "Het havenarbeidersstatuut en hun inkomen staan nu al tien jaar zwaar onder druk. Europa voert nu een derde offensief. Dat maakt de mensen zenuwachtig en zo wordt de sfeer almaar grimmiger." 

In Antwerpen, op weg naar het treinstation, liep op 6 november 's ochtends een aantal personen in de stoet van havenarbeiders rond met bivakmuts, anderen nuttigden sterke drank. "We kunnen moeilijk vermijden dat er wel wat drankgebruik is, maar daar roepen we niet toe op. Als je van 's ochtends begint te drinken, dan weet je wat het resultaat is. Overmatig drankgebruik is geen goede raadgever", aldus Quisthoudt nog.


Bron : http://www.demorgen.be/economie/politie-vreest-voor-nog-zwaardere-rellen-in-antwerpen-a2116859/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten