Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

dinsdag 27 oktober 2015

Waarheid is onoverwinnelijk - Sri Aurobindo

Zieners der Waarheid zijt gij, scherp de blinkende speren, waarmee gij U de weg baant naar wat Onsterfelijk is ; gij kenners der geheime regionen, geeft de stadia vorm waardoor de goden onsterfelijk werden (X.53)

1. het gewone vuur, jada Agni
2. het elektrisch vuur, vaidyuta Agni
3. het zonnevuur, saura Agni

Het Ware is onoverwinnelijk. Voorwaarden om te slagen

- Mentale Stilte
- Emotionele Vrede
- Fysieke onbeweeglijkheid

     De grenzen der psychoanalyse

Je moet het geheel kennen voor je het deel kunt kennen, en het hoogste voor je het laagste werkelijk kunt begrijpen. Dat is de belofte van de grotere (transpersoonlijke) psychologie die haar tijd afwacht, en waarvoor dit armzalige geklungel het veld zal ruimen, na op niets te zijn uitgelopen. Tenzij dus onze psychologen bijzonder verlicht zijn, kunnen ze niet echt in het onderbewuste afdalen en dus ook niet echt genezen, behalve wat onderhuidse abnormaliteiten, en zelfs dan lopen ze nog constant het gevaar hun ziekten elders in één of andere vorm te zien opduiken. Men kan slecht genezen als met alles tot op de bodem geneest en ook helemaal naar boven gaat. Hoe dieper men wenst af te dalen, des te sterker moet het Licht zijn dat men nodig heeft, anders wordt men verslonden.

Men moet daarom altijd beginnen met een positieve en niet met een negatieve ervaring door iets omlaag te trekken van de goddelijke natuur, de kalmte, het licht, de gelijkmoedigheid, de zuiverheid en de kracht van het goddelijke, naar die delen van het bewuste wezen die veranderd moeten worden; slechts wanneer dit gedaan is en er een hechte, positieve basis is, pas dan is het veilig de verborgen, onderbewuste, vijandige elementen naar boven te halen met het doel deze te vernietigen en te elimineren door de kalmte, het licht, de kracht en de kennis van het goddelijke.

Ik vind het moeilijk die psychoanalytici serieus te nemen - en toch moest dat misschien - want halve kennis is een machtig iets en kan een geweldig obstakel zijn bij het naar voren brengen van de echte Waarheid.

"De dwaling maakte hij tot de poort,
Waardoor de Waarheid binnen kon."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten