Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

woensdag 28 oktober 2015

"In Nederland vechten we de dingen niet uit".

De Nederlandse koning Willem-Alexander uit zijn bezorgdheid over de verruwing van het vluchtelingendebat in zijn land. Net zoals bij ons leidt de opvang van vluchtelingen tot hevige emoties vóór en tegen, maar in Nederland zijn de reacties erg fel.
"In Nederland spreken we dingen uit. In Nederland vechten we geen dingen uit", reageert koning Willem-Alexander vanuit China, waar hij op staatsbezoek is. "Ik kan me inleven in de zorgen die er zijn, ik maak me zelf ook grote zorgen over wat er op dit moment in Nederland gebeurt."
Maar er zijn grenzen. "Als je overgaat tot intimidatie en bedreigingen, tast je de waarden aan waarvoor Nederland staat", vindt de Nederlandse koning.
Ook opmerkelijk is dat de fractievoorzitters van vrijwel alle partijen in het Nederlandse parlement afstand nemen van de verruwing van het debat. In een open brief in De Volkskrant roepen ze hun kiezers op tot meer begrip voor elkaar en tot meer verdraagzaamheid.
"Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze. De brief is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Andere fractievoorzitters die de brief ondertekenden, zijn Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (PvdD) en Henk Krol (50Plus).
Gisteren bleek dat VVD-fractieleider Halbe Zijlstra een kogelbrief heeft ontvangen nadat hij voor een soberder opvang van vluchtelingen had gepleit. In Woerden is een opvangcentrum voor vluchtelingen belaagd en tal van lokale inspraakavonden en gemeenteraden over vluchtelingenopvang zijn erg tumultueus verlopen. Eerder deze maand hebben inwoners van het Drentse dorp Oranje de auto belaagd van staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff. In Wormerland zijn twee auto's van een gemeenteraadslid van Groen Links in brand gestoken.
Intussen blijkt de xenofobe Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders garen te spinnen bij het vluchtelingendebat. Volgens de peilingen is de PVV momenteel veruit de grootste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten