Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

woensdag 28 oktober 2015

EU: "Doorbomen over mensenrechten en persvrijheid in Turkije levert ons niets op".




 6De Turkse politie grijpt in tegen demonstranten tijdens een betoging in Istanboel op 13 oktober. ©EPA
De Turkse omgang met de mensenrechten en de persvrijheid voortdurend aanvallen, helpt de migratiecrisis geen meter vooruit, zo zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisteren in het Europees parlement in Straatsburg. "Het heeft helemaal geen zin de Turken voortdurend met de mensenrechtensituatie om de oren te slaan", vindt ook vicevoorzitter Frans Timmermans.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (l.) met vicevoorzitter Frans Timmermans.©AFP
Blijven doorbomen over de Turkse mensenrechtensituatie en de beknotte persvrijheid in het land, heeft geen enkele zin, zo was de boodschap van Juncker gisteren tijdens de plenaire zitting van het parlement.

"Ik lees en deel veel schriftelijke gesprekken, dat er twijfels, bedenkingen en vragen zijn over de omgang met Turkije. Ik zeg u: Turkije vangt op zijn grondgebied 2,5 miljoen vluchtelingen op, meer dan wij en ook al veel langer dan wij. Nu zijn er twee mogelijkheden: of we zeggen de Turken dat er tussen de Europese instellingen en Turkije onopgeloste vragen zijn rond mensenrechten, rond persvrijheid, enzovoort. Maar dat levert ons nu helemaal niets op."

Volgens Juncker heeft de EU Turkije heel hard nodig om de vluchtelingencrisis concreet te kunnen indijken. "Of het nu past of niet, of we het nu leuk vinden of niet, maar we moeten met Turkije samenwerken."

Cruciale verkiezingen


©AFP
Voor de zetel van Kanalturk TV kwamen demonstranten op straat om hun onvrede te uiten tegen de invallen bij de zender en andere media.©EPA
©rv
Vandaag nog is de Turkse politie in Istanboel met veel machtsvertoon binnengevallen bij de regeringskritische televisiezenders Bugün TV en Kanaltürk. De holding Koza Ipek waartoe beide zenders behoren, is eerder deze week onder staatstoezicht geplaatst. De ordediensten drongen onder het oog van de camera's binnen op de zetels van de televisiezenders en verdreven de werknemers met traangas en waterkanonnen. Ook twee kranten van de groep, Bugün en Millet, werden onder toezicht geplaatst. Als protest publiceerden ze gisteren allebei een zwarte voorpagina met daarop de tekst: "Een zwarte dag voor onze democratie, onze vrijheid en Turkije".

Zondag vinden er in Turkije cruciale parlementsverkiezingen plaats. De internationale waakhond International Press Institute noemde de gebeurtenissen een nieuwe aanval op de persvrijheid. "Deze actie is alarmerend, zeker gegeven de timing. Kritische media op de vooravond van een verkiezing de mond snoeren stuurt niet enkel een griezelige boodschap naar journalisten, het is ook een signaal van wantrouwen tegenover een bevolking, alsof die niet zelf informatie zou kunnen filteren en zelf zijn keuzes zou kunnen maken."

"Trots volk"


SHARE

'Het heeft ook helemaal geen zin de Turken voortdurend met de mensenrechtensituatie en de omgang met de Koerden om de oren te slaan, zoals sommige fracties in het Europarlement willen'

VICEVOORZITTER EUROPESE COMMISSIE FRANS TIMMERMANS
Juncker benadrukte in het Europese parlement nog dat hij wel degelijk met Turkije over de "mistoestanden" spreekt, maar binnenskamers. Ook de eerste vicevoorzitter van de Commissie, de Nederlander Frans Timmermans, laat zich deze week in dezelfde zin uit in een interview met Vrij Nederland.

"De Turken zijn een trots volk met een eeuwenlange diplomatieke traditie. Ze hebben een enorme hekel aan doublespeak: dat je hier bijvoorbeeld hele verhalen houdt over de mensenrechten, en ze daar naar de mond praat. Je moet in de vorm respectvol zijn, en in de inhoud glashelder. En niet andersom. Het heeft ook helemaal geen zin ze voortdurend met de mensenrechtensituatie en de omgang met de Koerden om de oren te slaan, zoals sommige fracties in het Europarlement willen. Je moet het uiteraard wel op de agenda houden. Maar als je iets wilt bereiken, kan dat alleen stap voor stap."

Over de invallen bij Koza Ipek en de kranten wilde Junckers woordvoerder gisteren enkel kwijt dat de gebeurtenissen "zorgwekkend" zijn en "van dichtbij gevolgd worden". "Turkije, als een land dat onderhandelt over lidmaatschap van de EU, moet het respect voor de mensenrechten naleven, inclusief de vrijheid van meningsuiting. De EU zal dit thema prioritair blijven opnemen met de Turkse autoriteiten."

Turkse jongens riskeren gevangenisstraf wegens "beledigen" Erdogan


De Turkse president Erdogan. ©AP
De Turkse justitie vervolgt twee jongens van 12 en 13 jaar wegens het "beledigen" van de Turkse president Recip Tayyip Erdogan. Dat schrijft de Turkse krant Hürriyet. De twee zouden een affiche waarop de president te zien is, hebben verscheurd.

In de akte van beschuldiging vraagt het parket van Diyarbakir straffen voor de jongens gaande tot vier jaar cel. De twee werden verrast toen ze op 1 mei in de grote zuidoostelijke Koerdische stad een affiche van de president aan het verscheuren waren. "We verscheurden ze omdat we het papier wilden doorverkopen. We letten niet op wie op de affiche stond, we wisten niet wie het was", verdedigde een van hen zich voor de magistraat.

Volgens hun advocaat vindt de eerste zitting plaats op 8 december. "Dat de president twee kinderen vervolgt voor het verscheuren van een poster, is triest voor het recht", zei die nog. In december laatstleden nog werd een zeventienjarige voor gelijkaardige feiten gearresteerd in zijn klaslokaal en nadien veroordeeld tot elf maanden cel met uitstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten