Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 24 oktober 2015

Duizenden Israëli's manifesteren voor vrede met Palestijnen.

  - Bron: Volkskrant.nl

 2Duizenden Israëli's kwamen vandaag op straat voor vrede met de Palestijnen. ©AP
Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de aanslag op oud-premier Yitzhak Rabin zijn vanavond in Tel Aviv duizenden Israëli's de straat opgegaan om te manifesteren voor de hervatting van de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.
"De weg die in 1995 werd afgesloten met de moord van Rabin blijft meer dan ooit de te volgen weg", zo verklaarde woordvoerder Anat Ben Nun van Peace Now, één van de groepen die de manifestatie organiseerde. Het huidige geweld "is volledig gekoppeld aan de weg die nooit werd ingeslagen in 1995". 

Rabin werd in 1995 vermoord door een orthodoxe jood. De man verzette zich tegen de vredesakkoorden van Oslo die Rabin twee jaar eerder had ondertekend en die de oprichting van de Palestijnse Autoriteit mogelijk maakte, een belangrijke stap in de richting van een Palestijnse staat. Rabin, de Israëlische president Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat ontvingen daarvoor de Nobelprijs. 

Anno 2015 lijkt een politieke oplossing voor het conflict ver weg. De recente golf van geweld doet zelfs vrezen voor een nieuwe intifada.

Tempelberg

John Kerry en Benjamin Netanyahu tijdens een ontmoeting eerder deze week. ©AP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet vandaag wel weten dat moslims mogen blijven bidden op de Tempelberg in Jeruzalem, terwijl niet-moslims de plek mogen blijven bezoeken. Er komt geen verandering in het beleid van de Israëlische regering. 

De al-Aqsamoskee die op de Tempelberg staat is voor moslims een heilige plek. De Tempelberg zelf is dat voor joden. De afgelopen tijd is het geweld bij de Tempelberg tussen joden en Palestijnen opnieuw opgelaaid.

Israëlische en islamitische beheerders van de Tempelberg zullen met elkaar bespreken hoe de spanningen tussen de twee partijen kunnen worden weggenomen. Ook zullen er beveiligingscamera's bij de heuvel worden geplaatst.

Bron : http://www.demorgen.be/buitenland/duizenden-israeli-s-manifesteren-voor-vrede-met-palestijnen-bd3995bc/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten