Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

vrijdag 30 oktober 2015

Poolse rechtbank weigert Polanski uit te leveren aan VS in misbruikzaak.

Roman Polanski zal niet worden uitgeleverd aan de VS om er terecht te staan voor misbruik. Dat besliste het Poolse gerecht. ©EPA
De Pools-Amerikaanse regisseur Roman Polanski wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een rechtbank in Polen heeft dat vandaag beslist.
De VS willen Polanski berechten omdat hij in 1977 een dertienjarig meisje zou hebben misbruikt. Polanski heeft jarenlang vooral in zijn geboorteland Frankrijk en Polen gewoond, landen die geen uitleveringsverdrag hebben met de VS.

Polanski gaf in het verleden zelf toe seks te hebben gehad met een meisje van 13. Zelf was hij er toen 43. De enige straf die hem aanvankelijk voor het misdrijf zou worden opgelegd, was een psychiatrisch onderzoek van 90 dagen. Toen in 1978 echter bleek dat er hem toch een gevangenisstraf boven het hoofd hing, ontvluchtte Polanski de VS. De VS vaardigde daarop wel een arrestatiebevel uit, maar omdat de Amerikaans-Poolse regisseur jarenlang in Frankrijk verbleef, kon daar geen gevolg aan worden gegeven. 

In 2009 werd Polanski opgepakt in Zwitserland, maar dat land besloot hem niet uit te leveren aan de VS. Ook zijn geboorteland Polen weigert nu een uitlevering. Polanski is momenteel in zijn geboortestad Krakau voor de opnames voor een nieuwe film.

Bron : http://www.demorgen.be/buitenland/poolse-rechtbank-weigert-polanski-uit-te-leveren-aan-vs-in-misbruikzaak-b432aa3f/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten