Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 24 oktober 2015

Geïnterneerden krijgen meer rechten.

Mensen die een misdrijf hebben gepleegd, maar die niet toerekeningsvatbaar waren, zullen beter begeleid worden onder toezicht van een speciale rechtbank. Ze zullen ook niet meer geïnterneerd worden als ze een klein misdrijf begaan hebben, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens een voorontwerp van wet goed over internering en verschillende bepalingen op het vlak van justitie. Het voorontwerp van wet voorziet in de verfijning van enkele punten uit de wet van 5 mei 2014, die gaat over de internering van personen. De aanpassingen waren nodig als gevolg van de zesde staatshervorming, waarbij de bevoegdheden voor justitiehuizen werden overgedragen aan de gemeenschappen.

Alleen interneren wie gevaarlijk is

De verdere verfijning van het wetgevend kader moet de voorwaarden verbeteren waaronder geïnterneerd kan worden en moet ook de uitvoering van de interneringsmaatregel verbeteren.
"We gaan alleen nog mensen interneren die een concreet gevaar opleveren voor de maatschappij", zegt minister Geens. "Dat betekent: mensen die misdaden gepleegd hebben of die de fysieke integriteit hebben aangetast. De anderen horen echt niet thuis in het interneringscircuit."
Om het recht op zorg te garanderen, moet er een breed aanbod zijn van behandelingen, in een omgeving die afgestemd is op de veiligheidseisen. Die eisen kunnen gerealiseerd worden met technische en infrastructurele elementen maar ook met een gepaste zorg en het inzetten op de kwaliteit van hulpverleningsacties.
Het voorontwerp van wet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De ministerraad heeft ook geld uitgetrokken om alle openstaande facturen van Justitie van vorig jaar te betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten