Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 4 augustus 2014

Sri Aurobindo Wisdom Quote - [Dutch text from the book the adventure of consciousness - by Satprem]

Hope is not just for the pure gods 
The fierce and dark deities 
In anger they left the arms of the One to find 
What the white gods had missed ; they are saved as well

Hoop is er niet alleen voor de zuivere goden
De woeste en duistere godheden
Verlieten in woede de armen der Ene om te vinden
Wat de witte goden hadden gemist; ook zij zijn gered

Sri Aurobindo

Dutch :

En hij zal zien, dat ieder ding zijn onvermijdelijke plaats heeft, niet alleen dat er niet afgeknipt kan worden, maar dat er wellicht niets meer of minder belangrijk is, alsof de totaliteit van het probleem evenzeer in het kleinste incident en het geringste alledaagse gebaar lag als in de kosmische omwentelingen, en dat de totaliteit van het Licht en de Vreugde misschien ook evenzeer aanwezig was in het kleinste atoom als in de bovenbewuste oneindigheden. En de duistere helft van de waarheid wordt verlicht. Ieder gestruikel ontsteekt een vlam van lijden en maakt beneden als het ware een gaping van licht ; iedere zwakte is een beroep op kracht, alsof de macht van de val de macht van het opstaan zelf was, en iedere onvolmaaktheid een holte voor een ronde volheid - er bestaan geen zonden, er bestaan geen dwalingen, er bestaat slechts een eindeloze ellende, die ons dwingt om te buigen over heel die uitgestrektheid van ons koninkrijk en alles te omarmen om alles te genezen en alles te voltooien. Door die zwakke plek in onze wapenuitrusting zijn een liefde en mededogen de wereld binnengekomen, die alle stralende zuiverheden nooit zullen begrijpen - de zuiverheid is onneembaar, zij is gebarricadeerd, gesloten als beton ; er moet een opening gemaakt worden, wil de Waarheid erin kunnen!

De dwaling maakte hij tot de poort
waardoor de Waarheid binnen kon.

Er is een waarheid van Liefde achter het kwaad. Hoe dieper men afdaalt naar de kringen der hel, des te meer ontdekt men de geweldige behoefte in de diepten van het Kwaad, en dat men niets kan genezen zonder een gelijkwaardige intensiteit; een vlam licht van binnen op, steeds krachtiger en warmer onder de verstrikkende druk - er is alleen nog maar die Vlam, alleen nog maar Zij, dat is alles-alsof alleen de Liefde zich met de Nacht zou kunnen meten en haar overtuigen van haar helft van licht. Alsof al die Schaduw nodig was opdat de Liefde geboren kon worden. Inderdaad bevindt zich in het hart van alle schaduwen en in het centrum van al ons kwaad een omgekeerd mysterie. En als ieder van ons een bijzondere moeilijkheid heeft, die tegelijkertijd de tegenspraak én de aanwijzing van zijn bestemming is, zou het evengoed kunnen, dat de grote gebreken van de aarde, die kwetsbare zondige wereld met haar lijden en duizend-en-een armzaligheden, de aanwijzing zijn van haar bestemming, en dat zij eenmaal de volmaakte Liefde en de Vreugde moet belichamen, omdat zij dan alles zal hebben doorleden en alles begrepen.

Naarmate men verder komt, trekt de bovenbewuste lijn zich naar boven terug, en de onderbewuste lijn trekt zich evenwijdig daaraan terug naar beneden; alles wordt wijder, alles wordt verlicht, maar ook sluit alles zich weer, alles wordt geaccentueerd rond één enkel donker punt dat steeds scherper wordt, steeds beslissender, steeds klemmender, alsof men vele jaren lang, levens lang, om hetzelfde probleem had heengedraaid, zonder het ooit werkelijk te raken, en dan is het daar, hardnekking, op de bodem van de put, en verzet zich met hand en tand tegen het Licht - al het kwaad van de wereld in één punt. Het uur van het Geheim is nabij. Want de wet van de afdaling is geen ijzeren wet, geen wet van zonde en val, noch een wet van boete en hemelse ontsnapping, maar een werkelijk gouden Wet, een onpeilbaar Vooraf Beramen, dat ons terzelfdertijd zowel omhoog trekt als omlaag, tot op de boven van het Onbewuste, tot op dat centrale punt, dat knooppunt van leven en dood, van schaduw en licht, waar het Geheim wacht. Hoe meer men de Top nadert, des te meer raakt men de Diepte.


Uit: Sri Aurobindo of het avontuur van bewustzijn, Satprem
[Boek over integrale en supramentale yoga]

Volledig boek hier in het Engels te lezen : http://www.aurobindo.ru/workings/satprem/adventure_of_consciousness_e.htm

Info over het boek : 


Sri Aurobindo geldt als de meest opmerkelijke en meest universele denker van het moderne India. Niemand heeft zoals hij de grenzen van het menselijk inzicht en het menselijk bewustzijn uitgebreid. Naar aanleiding van de Duitse uitgave schreef "Bücherschiff": Over de Indiase denker Sri Aurobindo, die door zijn aanhangers vereerd wordt als "de ontdekker van het Supramentale", bestaat al een uitgebreide literatuur in het Frans en Engels. Dit boek van Satprem, van oorsprong Fransman, is vanuit een westers standpunt geschreven. De auteur levert twee dingen: Een biografie van de Indiase wijze, die evenals zijn vader in Engeland studeerde en dus het Europese denken kende en een weergave van zijn leer, die op een innerlijk groeiproces doelt en steunend op onbegrensde geestelijke krachten, de weg naar het "Supramentale" wijst. Het boek verschaft ook aan de westerse scepticus diep inzicht in het Indiase denken en toont aan dat dit in gebieden doorgedrongen is, die voor ons en onze psychologische methodes onbekend zijn". Dit boek is geschreven vanuit een westerse zienswijze voor hen die snakken naar een Levenswaarheid. Het biedt het meest praktische aspect van de leer van Sri Aurobindo. We hopen dat het de leze ertoe zal brengen Sri Aurobindo voor zichzelf te ontdekken, en dat hij misschien met de hem de volmaakte harmonie tussen Oost en West zal vinden, de harmonie van de innerlijke vrijheid en het uiterlijke meester-zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten