Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 11 augustus 2014

"Overheden grijpen niet structureel in in armoedebestrijding" [Dutch]

vr 25/07/2014 - 21:00 Dieter Bauwens
  •  
  •  
De overheden grijpen niet structureel in om armoede efficiënt te bestrijden, reageert Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede in "Vandaag" op de kersverse Vlaamse minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA), die eerder vandaag stelde dat maar liefst 80% van het armoedebudget in Vlaanderen naar lonen gaat.
"Ik zou graag weten waarop zij zich baseert, op welke berekeningen", reageert Vanhauwaert. "Het klopt natuurlijk dat een aantal organisaties, waaronder de mijne, voornamelijk met personeel werken, dus daar zal dat cijfer kloppen. Maar aan de andere kant moet ik toch ook stellen dat armoedebeleid over veel meer gaat dan enkel over armoedeverenigingen, hulp- en dienstverleners. Dat gaat ook over investeren in sociale woningen, in schooltoelages en zo verder. Dus om zomaar te zeggen dat armoedemiddelen voor 80% naar personeel gaan, dat vind ik wat kort door de bocht."
"Het klopt dat er heel wat mensen in de sector actief zijn, maar die mensen doen wel degelijk hun werk. Het komt vooral doordat overheden niet structureel ingrijpen dat er bij OCMW's, bij armoedeverenigingen, bij CAW's personeel werkt, en dat er ook nood is aan meer personeel."
"De nood is heel hoog aan de basis", gaat Vanhauwaert verder. "Meer en meer mensen komen in de problemen, kunnen hun schulden niet betalen, moeten een beroep doen op voedselbedelingen, moeten wachten op sociale huisvesting. Die mensen moeten wel ergens naartoe, moeten wel door iemand geholpen worden, en daarvoor is personeel nodig. Laat ons dus mekaars medestander zijn en laat ons structureel ingrijpen in de armoedebestrijding, en dan gaan we op termijn misschien minder personeel nodig hebben."

Meer overleg nodig

"We hebben al vele jaren, ook toen het goed ging, niet goed ingegrepen in de armoede. De cijfers zijn niet gedaald", stelt Vanhauwaert. "Nu krijgen we de gevolgen van de crisis, waardoor de cijfers aan het stijgen zijn. We gaan dus echt meer moeten herverdelen. Dan gaan we de goede weg op, en kunnen we op termijn die groeiende nood aan personeel stopzetten en desnoods met minder personeel verder gaan."
"Maar meer sociale woningen, waar mevrouw Homans ook voor bevoegd is, meer jobs in de sociale economie voor mensen in armoede, hogere schooltoelages... Dat zijn zaken die moeten gebeuren, en dan gaan er minder mensen een beroep moeten doen op armoedeverenigingen, op hulpvereniging en dergelijke meer."
In het regeerakkoord staat dat de Vlaamse regering meer participatie van mensen in armoede wil. "Wij staan klaar om met armoedetoetsen, met overleg, de standpunten van mensen in armoede tot bij het beleid te brengen, om te zorgen dat de plannen de mensen echt helpen, dat degenen die het echt nodig hebben die middelen ook echt krijgen", aldus Vanhauwaert.
"We zien een aantal sporen in het regeerakkoord waar we wat moeite mee hebben, waar we ook verduidelijking rond willen, waarvan we denken dat de armoede eerder gaat groeien als we dat gaan toepassen, maar we gaan dat door middel van overleg duidelijk proberen maken, en hopen dat men dan een aantal zaken zal bijsturen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten