Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

dinsdag 5 augustus 2014

Alleen de politieke verantwoordelijken lopen achter in hun afschuw over het Gazaconflict [Dutch]

OPINIE − 05/08/14, 06u00
DM STANDPUNT
  • © Yann Bertrand.
  • Overal ter wereld wordt niet alleen massaal betoogd, maar nemen intellectuelen het voortouw in de oppositie tegen het optreden van Israël
Ook de vurigste verdedigers van Israël in diplomatieke milieus beginnen na de nieuwe aanval op een VN-schooltje eindelijk te beseffen dat het zo niet verder kan. Het unieke van het conflict in Gaza is immers dat er voor de burgerbevolking geen ontkomen aan is. Vluchten kan niet in een afgesloten gebied met de bevolkingsdichtheid van Brussel.

De enige vermeend veilige plekken waren net de VN- scholen, waarvan het Israëlische leger tot op de vierkante meter de coördinaten kende. Daar 's nachts slapende kinderen gaan bombarderen is zelfs met de grootste spin- en propagandamachine denkbaar nooit te verklaren als proportionele zelfverdediging.

Dat de Verenigde Naties nu zelf een doelwit zijn geworden, is blijkbaar de stap te ver die nodig was om ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken de woorden 'geschokt' en 'schandelijke beschieting' in de mond te laten nemen. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, noemde de aanval eerder 'een morele schande en een misdaad'.

De aanhoudende agressie van de Israëlische regering wekt wereldwijd steeds meer afschuw en verzet op. Overal ter wereld wordt niet alleen massaal betoogd, maar nemen artiesten, wetenschappers, medici, advocaten en andere intellectuelen het voortouw in de oppositie tegen het optreden van de Israëlische staat. Van Stephen Hawking die weigert een wetenschappelijke conferentie in Israël bij te wonen tot een wereldwijde groep van verontwaardigde acteurs en schrijvers: Israël verliest iedere dag meer en meer moreel krediet bij de westerse wereldopinie.

Alleen de politieke verantwoordelijken en een aantal ministers van Buitenlandse Zaken - Didier Reynders in het bijzonder - lopen nog wat achter.

Oorlogscorrespondent en veteraan Robert Fisk zegt in een opiniestuk naar aanleiding van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog dat de toenmalige kreet 'Poor Little Belgium' vandaag haast naadloos tot 'Poor Little Gaza' zou kunnen worden omgevormd, en dat het jammer is dat op de herdenkingen niemand de moed heeft om deze parallel te trekken.

Wanneer de Europese Unie vindt dat er redenen genoeg zijn om diplomatiek en met sancties op te treden tegen het Rusland van Poetin, wat weerhoudt er hen dan van om niet alleen 'geschokt' te zijn, maar daadwerkelijk actie te ondernemen?

De militaire doelstellingen van Israël lijken moeilijk haalbaar: niets dan een nieuwe tunnel is immers zo snel weer in gebruik dan een vernietigde tunnel. Zelfs als men dit grondoffensief blijft verderzetten, is dat objectief - een tunnelvrij Gaza - haast onmogelijk te realiseren. Maar ondertussen verliest Israël wel iedere dag de oorlog om de publieke opinie in de westerse wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten