Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 21 december 2015

"Zo behandel je vrouwen": Noorse cursus voor migranten doorbreekt taboes.

Wat veel Europese landen uit angst voor stigmatisering niet durven, doet Noorwegen wel: een cursus organiseren voor migranten over hoe ze vrouwen er moeten behandelen. Dat schrijft de New York Times.
De Noorse cursus moet migranten uit conservatieve samenlevingen beter voorbereiden op de vrijere Europese waarden en normen. Voor sommige migranten is het onbegrijpelijk dat vrouwen hier in rokjes over straat lopen of hun geliefde openlijk zoenen. Met de cursus wil Noorwegen seksueel en andere soorten geweld voorkomen. 

"Vele Europese landen zijn bang migranten te stigmatiseren als potentiële verkrachters en zo in de kaarten te spelen van antimigratiepolitici. Daarom hebben ze de vraag genegeerd of mannen die uit conservatieve samenlevingen misschien het verkeerde idee krijgen wanneer ze plots naar een plek verhuizen waar het lijkt alsof alles mag", schrijft de New York Times. "Maar met meer dan een miljoen asielzoekers die dit jaar in Europa aangekomen zijn, zijn steeds meer politici en ook enkele migrantenactivisten voorstander om migranten in te lichten over de Europese seksuele normen en sociale gedragscodes."

Kerk en staat

SHARE
Een van de basisprincipes van de cursus is: 'Iemand tot seks verplichten is niet toegestaan in Noorwegen, zelfs wanneer je met die persoon getrouwd bent'
Een van de basisprincipes van de cursus is: "Iemand tot seks verplichten is niet toegestaan in Noorwegen, zelfs wanneer je met die persoon getrouwd bent." Ook worden migranten erop gewezen dat Noorwegen een lange christelijke traditie heeft, maar dat geloof losstaat van de wet. Die wet is voor iedereen hetzelfde, los van welk geloof men heeft. 

Ook Denemarken is er voorstander van dergelijke seksuele opvoeding in te voeren bij de verplichte taallessen voor vluchtelingen. In het Duitse Beieren wordt er al met zulke cursussen geëxperimenteerd.

Nieuwe cultuur

Maar het voortouw nemen, dat doet Noorwegen. Het land biedt al sinds 2013 dergelijke programma's aan en nam ngo Alternative to Violence onder de arm om werknemers van asielcentra op te leiden om cursussen te organiseren. Noorwegen investeerde ook in tolken, en gaat nu na of dat positieve resultaten oplevert en of dat programma voortgezet wordt. 

Volgens Per Isdal, een klinische psycholoog die bij de ngo werkt, is het gevaarlijker om niets te ondernemen. "Veel vluchtelingen komen uit verschillende culturen waar vrouwen niet dezelfde rechten hebben als mannen, maar iemands eigendom zijn. We moeten hen helpen zich aan te passen aan de nieuwe cultuur."

Bron : http://www.demorgen.be/buitenland/-zo-behandel-je-vrouwen-noorse-cursus-voor-migranten-doorbreekt-taboes-b1b02f47/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten