Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 31 oktober 2015

Re-integratie op middellange termijn, wie durft meedenken voor mensen als Van Den Bleeken? Everybody deserves a second chance.

Geen euthanasie voor geïnterneerden: "Ze voldoen niet aan de voorwaarden"

Verzoek van vijftiental gevangenen die euthanasie aanvroegen werd niet ingewilligd
 119 geïnterneerden die euthanasie aanvroegen, krijgen het niet: hun 'ondraaglijk lijden' zou te maken hebben met de context, niet met een ongeneselijke ziekte. ©Eric de Mildt
De ongeveer vijftien geïnterneerden die net als Frank Van den Bleeken euthanasie vragen, hebben te horen gekregen dat hun verzoek niet ingewilligd kan worden. Dat bevestigt LEIF-arts Wim Distelmans (VUB). 'Voorlopig voldoen ze niet aan de voorwaarden.'
De geïnterneerden, die op dit moment nog in de gevangenis zitten, kregen bezoek van het UL-team (Uitklaring Levenseindevragen). Die wist hen te vertellen dat hun aanvraag voor euthanasie niet ontvankelijk is verklaard.

"Net zoals bij Frank Van den Bleeken is het ondraaglijk lijden bij die mensen voor een belangrijk deel te wijten aan de context, en niet aan een ongeneeslijke ziekte", legt Wim Distelmans uit. "We hebben de betrokkenen dan ook laten weten dat ze niet aan de voorwaarden van de wet voldoen."
SHARE
'Net zoals bij Van den Bleeken is het ondraaglijk lijden grotendeels te wijten aan de context, niet aan een ongeneeslijke ziekte'
WIM DISTELMANS, LEIF-ARTS (VUB)
Frank Van den Bleeken haalde de internationale pers met zijn aanvraag voor euthanasie. Hij werd geïnterneerd na een reeks zedenfeiten, waaronder de moord op een negentienjarige studente. Meer dan dertig jaar zat hij in de gevangenis. Inmiddels verblijft hij in het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent (FPC Gent).

Distelmans had het toen over een "politieke euthanasie", omdat ons land er niet in was geslaagd de juiste opvang te bieden en pleitte ervoor hem naar een longstay-afdeling in Nederland te brengen. Daar kunnen zogenaamde 'uitbehandelde geïnterneerden' een zo kwalitatief mogelijk leven leiden.

Eerst naar Bierbeek

België heeft tot op vandaag nog geen longstay-afdeling, al komt daar binnenkort verandering in. Het universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus in Bierbeek wil in april volgend jaar een longstay openen met dertig plaatsen. Weliswaar onder bepaalde voorwaarden: zo mogen de patiënten niet vluchtgevaarlijk of agressief zijn.

Het verklaart onder meer waarom de andere geïnterneerden, die net als Van den Bleeken euthanasie hebben aangevraagd, voorlopig op een njet stuiten. Eerst willen de artsen de optie Bierbeek uitproberen. "Als daarna de patiënten hun verzoek tot euthanasie volhouden, dan zullen we dat herbekijken", zegt Distelmans. Of de ongeveer vijftien geïnterneerden daadwerkelijk in aanmerking komen voor een opname in Bierbeek, is niet evenwel niet duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten