Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 31 oktober 2015

Explosie in kerncentrale van Doel.

Rond 23 uur gisteravond is in de kerncentrale van Doel alarm geslagen, nadat een transformator was ontploft op de site van kernreactor Doel 1. De ontploffing gepaard met een kleine brand, maar alles zou ondertussen onder controle zijn. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade precies is.
SHARE
Het belangrijkste is dat alles veilig is
ELS DE CLERCQ
De ontploffing vond plaats in een transformatorstation op de site van Doel 1. De knal ging gepaard met een brand, maar die is intussen geblust. Het incident is van niet-nucleaire aard, zegt Els De Clercq, woordvoerster van de Doel-centrale. 

Wat er zich precies heeft afgespeeld in de kerncentrale, is nog niet bekend. "Het belangrijkste is dat alles veilig is", aldus De Clercq. Ze heeft het over "een brandje" en "een kleine ontploffing" op de transformator van reactor 1. 

De kerncentrale van Doel beschikt over een eigen brandweer, maar had ook de brandweer van Beveren opgeroepen. Volgens de woordvoerdster is er geen gevaar geweest voor het personeel van de centrale en voor de omgeving.
©belga

Kernreactor lag al stil

Kernreactor Doel 1 ligt al sinds het begin van het jaar stil, omdat de levensduur van veertig jaar bereikt was. Aangezien de reactor stilligt en er geen splijtstof aanwezig is, was er geen gevaar voor het personeel en voor de omgeving van de kerncentrale, aldus nog de woordvoerster. Het incident heeft dus ook geen directe gevolgen voor de energiebevoorrading in ons land. De gevolgen op langere termijn, zijn nog onduidelijk.

Het is nog helemaal niet duidelijk welke schade de ontploffing en brand hebben aangericht bij reactor 1, beklemtoont woordvoerster Els De Clercq van Electrabel. In de kerncentrale van Doel werkt enkel nog reactor 4. Doel 1 en 2 werden voorbereid om opnieuw herop te starten, als de federale regering daarvoor en voor de levensduurverlenging van de reactoren het licht op groen zet. De streefdatum voor de heropstart ligt naar verluidt op 1 december.

Afval- en energie-installatie in Wilrijk stilgelegd

Als gevolg van de kleine ontploffing en brand in de kerncentrale van Doel is zaterdagavond het afvalverwerkingsbedrijf ISVAG in Wilrijk stilgelegd. Aanleiding, zo lijkt het, is een tijdelijke "stroomval" op het net. Mogelijk zijn nog meer bedrijven getroffen.

Als gevolg van de stroomval trad een noodstop in werking bij ISVAG. Daar wordt afval verbrand en omgezet in energie voor meer dan 20.000 gezinnen. "Er is geen schade aan onze turbine, alles is perfect onder controle", aldus een lid van het management van ISVAG. Pas als Electrabel het licht op groen zet, zal de centrale weer worden heropgestart.

Voor particulieren zou er amper hinder zijn. Netbeheerder Eandis heeft geen weet van grote storingen. Een enkeling maakt op Twitter melding van het licht dat even knipperde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten