Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 1 september 2014

Negeer de leraar die denkt dat hij je moet voorbereiden op de arbeidsmarkt [Dutch]

Yves Desmet − 01/09/14, 06u00
  • © Yann Bertrand.
  •  
    Negeer de leraar die denkt dat hij je moet voorbereiden op de arbeidsmarkt. Over twintig jaar ben je hem vergeten. Die anderen niet
Wat zal ik u vandaag toewensen?

Een leraar als meester L., die een groepje achtjarigen naar de zesde van Beethoven laat luisteren, en je leert hoe je in die 'Pastorale' een landschap, een beekje en een storm in muziek kunt vertalen. Een leraar als meester R., die je met schepnetjes meeneemt naar het stadspark, in zo'n beekje salamanders en kikkerdril laat opvissen, die je vervolgens in een groot aquarium/terrarium, dat hijzelf na zijn uren in elkaar had geknutseld, laat uitgroeien tot kikkers, die je weer in het park gaat uitzetten. Een meester als V., die zijn karige leraarsloon aanvalt door het wijkfiliaal van de bibliotheek open te houden, en daar tegelijk een tienjarige na school opvangt en hem dan al toelaat om Walschap, Boon en Geeraerts te lezen.

Een studieprefect als G. die onder de vermomming van strengheid en discipline een cultuur van tegenspraak en kritische zin aanmoedigt. Een leraar als M., die jonge pubers aanvuurt om discussies over het al dan niet bestaan van God te houden, en respect op te brengen voor wie er anders over denkt dan jij.

Een leraar als J., die laatstejaars atheneumstudenten tijdens de klassieke Romereis midden in de nacht naar een apotheek begeleidt, om er tot verbijstering van de zaakvoerder "preservativi per tutte le ragazzi" te bestellen, wanneer de voorraad condooms op blijkt. Een leraar als B., die je niet alleen wiskunde, maar de pure abstracte schoonheid van theoretische algebra leert zien.

Een prof als H. die je bijbrengt hoe je naar film moet kijken, hoe je met cameravoering, montage en alle andere hulpmiddelen zelfs van een schijnbaar objectief beeld een volkomen gekleurd en subjectief statement kunt maken. Een professor L. die je de geschiedenis van de grote politieke stromingen bijbrengt, en tegelijk de gruwel waartoe die kunnen leiden. Een prof als E. die je cursus na cursus aan haar lippen laat hangen omdat ze het heden perfect vanuit het toen weet te duiden.

Laat me u dat inderdaad toewensen: al die fantastische onderwijzers, leerkrachten, docenten en professoren die er oprecht van overtuigd zijn dat ze kinderen en jongeren het goede, het ware en het schone moeten bijbrengen. Dat het hun taak is om kinderen en jongeren op te voeden tot burgers en mensen die op hun beurt een samenleving vorm kunnen geven. Die waarden doorgeven, ethica en esthetiek, emotie en ratio.

En als er af een toe eentje tussen zit die denkt dat hij je alleen maar moet voorbereiden op de arbeidsmarkt, laat hem doen, en negeer hem: over twintig jaar zal je hem vergeten zijn. Die anderen niet.

Yves Desmet
Opiniërend hoofdredacteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten