Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

vrijdag 26 september 2014

Beste politici, de Belg wil de kernwapens weg. U weet dat maar doet niets [Dutch]

Elvis Peeters − 27/09/14, 06u00
© photo news. In de militaire basis van Kleine Brogel liggen nog kernwapens uit de Koude Oorlog.
DM OPINIE "U moet aan de VS en de andere NAVO-bondgenoten laten weten dat we de kernwapens verwijderen. En niet straks, maar nu, onmiddellijk", schrijft Elvis Peeters in een open brief aan onze politici. Peeters is schrijver en activist van de vredesbeweging.
  • © anp.
  •  
    61 procent van de Belgen vindt dat die kernwapens hier weg moeten. Slechts 24 procent is het daar niet mee eens en vijftien procent weet het niet
Beste politici,

Wat prijs ik me gelukkig dat ik niet tot het gilde van de volksvertegenwoordigers hoor: ik zou me schamen.

Iedereen weet dat zich op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel kernwapens bevinden. Veel politici hebben het lang niet willen weten of hebben gemeend daar in het landsbelang niet te hoeven over praten. Maar sinds twee decennia heb ik mij samen met collega's en duizenden bomspotters geëngageerd om de waanzin, het gevaar en de nutteloosheid van deze wapens op ons grondgebied onder de aandacht te brengen.

We hebben literaire wandelingen, picknicks, burgerinspecties en wat al niet georganiseerd op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. We hebben daar rechtsvervolging, arrestaties, boetes, namiddagen en avonden in de cel, hondenbeten, hoon en ander ongemak voor getrotseerd, maar we zijn blijven doorzetten. En met resultaat, want andermaal toont een onderzoek van de Universiteit Antwerpen aan dat 61 procent van de Belgen vindt dat die kernwapens hier weg moeten. Slechts 24 procent is het daar niet mee eens en vijftien procent weet het niet.
  •  
    Er gaapt een enorme kloof tussen wat de meerderheid van de bevolking wil en het beleid dat opeenvolgende regeringen hebben gevoerd
Beste heren en dames volksvertegenwoordigers, ik zou door de grond zinken. De meeste Belgen willen die kernwapens weg. U weet dat maar doet niets. Er gaapt een enorme kloof tussen wat de meerderheid van de bevolking wil en het beleid dat opeenvolgende regeringen hebben gevoerd. Natuurlijk kan een politicus, regeringsonderhandelaar of backbencher, niet alles weten. Misschien steekt hij liever zijn kop in het zand dan dat hij oog heeft voor wat de democratie hem leert.

Dit onderzoek is immers niet het eerste dat aantoont dat een grote meerderheid in ons land vindt dat die tuigen hier dringend weg moeten. U kreeg talloze indicaties waaruit u kon opmaken dat het de hoogste tijd was om uw beleid te veranderen.

In 2007 reeds stelde een grootschalig onderzoek in opdracht van het Vlaamse Vredesinstituut, uitgevoerd door professor Stefaan Walgrave en de onderzoeksgroep Media, Middenveld en Politiek van de Universiteit Antwerpen: "Toch valt op dat ook tweederde van de Vlamingen geen kernwapens duldt op Belgische bodem. Het geeft aan dat er voor de vele 'bomspottingacties' van Vredesactie die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden om en rond Kleine Broge, een groot draagvlak onder de bevolking bestaat."

In 2005 keurde het parlement een resolutie goed die onze regering vraagt de kernwapens terug te sturen. De regering reageerde niet. Het parlement deed er verder het zwijgen toe. Zelfs oude boegbeelden als Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Louis Michelanderen vroegen in 2010 in een open brief om de verwijdering van de kernwapens. (Ik weet het, toen ze zelf in de positie verkeerden om die wapens weg te doen, hebben ze kennelijk niet gekikt.)
  •  
    Het behoort tot jullie kernopdracht als democratische politici om kennis te nemen van wat een brede meerderheid van de bevolking wil en daar naar behoren op te reageren
Beste volksvertegenwoordigers, als burger is het mijn plicht u te laten weten welke verzuchtingen, verlangens en inzichten, onrecht of onrechtvaardigheden in onze samenleving leven. Maar wat willen jullie meer dan de volgehouden inzet van duizenden bomspotters, dan peilingen zoals deze van de UA, dan oproepen van oud-collega's, dan resoluties in het parlement...?

Het behoort tot jullie kernopdracht als democratische politici om kennis te nemen van wat een brede meerderheid van de bevolking wil en daar naar behoren op te reageren. Met andere woorden: aan de VS en de andere NAVO-bondgenoten laten weten dat we de kernwapens verwijderen. En dat willen we niet straks, maar nu, onmiddellijk. Want als jullie onze huidige nucleaire taak in de NAVO voortzetten, moet de Belgische regering de F-35 kopen, een peperduur gevechtsvliegtuig om die kernwapens af te vuren, waarvan veel experts vrezen dat het zijn technologische beloften niet zal waarmaken. Een enorme miskoop dus. Bovendien hebben de Verenigde Staten plannen om de kernwapens in Kleine Brogel te moderniseren. Prijskaartje: minstens 10 miljard dollar.

Als jullie niets doen, zitten we tegen 2020 met een nieuwe generatie kernbommen opgescheept en een miljardenuitgave voor nutteloze gevechtsvliegtuigen.

Of zijn jullie, die toch een nieuwe generatie politici vormen, ook van plan om pas over twintig jaar, als oude krokodillen, te beamen wat 61 procent van de bevolking nu al uitdrukkelijk wil?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten