Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zondag 28 september 2014

Koning Filip herdenkt bevrijding fort van Breendonk [Dutch]

28/09/14, 16u43  − Bron: Belga
© belga.
Vanmiddag is voor de zeventigste keer de bevrijding herdacht van het fort van Breendonk in Willebroek. Daarbij was ook koning Filip aanwezig. Verschillende aanwezigen wezen op het historisch belang van het monument.
  • © belga.
  • © belga.
  • © belga.
  • © belga.
Tussen september 1940 en september 1944 werd het fort, dat een onderdeel was van de fortengordel rond de stad Antwerpen, door de Duitse Nazitroepen gebruikt als concentratiekamp. Er werden in totaal 3.500 personen gevangen gehouden, 164 mensen werden gefusilleerd, 21 opgehangen en een honderdtal mensen stierf door mishandeling, foltering en uitputting.

Jaarlijks wordt de bevrijding van het kamp herdacht. Daarbij wordt met een bedevaart hulde gebracht aan de slachtoffers en de overlevenden. Onder de enkele honderden aanwezigen was ook koning Filip aanwezig. Hij nam ruim de tijd om met overlevenden te praten en schonk hen een gedenkmedaille. Naast vertegenwoordigers van de verschillende Belgische regeringen, kamers en lokale overheden waren ook de VS-ambassadeur Denise Bauer en de Duitse ambassadeur Eckart Cuntz erbij.

"We mogen nooit het verhaal van dit fort vergeten", stelde minister van Defensie Pieter De Crem in zijn speech. "Nog steeds zijn er revoluties aan de gang waarvan we het resultaat onmogelijk kunnen inschatten. Ook dicht bij huis zijn Belgische burgers in Oekraïne het slachtoffer geworden van oorlogsgeweld toen hun toestel uit de lucht werd geschoten. We kunnen evenmin de ogen sluiten voor de gruweldaden die door de Islamitische Staat worden gepleegd en zoveel doen terugdenken aan de willekeur, de barbaarsheid en het onnoemelijke leed dat ook hier in Breendonk schering en inslag was."
  • © BELGA.
  • © BELGA.
  • © BELGA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten