Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

dinsdag 23 september 2014

11 miljard euro aan beloofde klimaathulp is vermist [Dutch]

Barbara Debusschere − 23/09/14, 06u30
© photo news. Demonstranten tijdens de zogenaamde Flood Wall Street-protesten gisteren in New York, die er kwamen naar aanleiding van de klimaattop van vandaag.
DM KLIMAATTOP De helft van de beloofde 23 miljard aan klimaatgeld voor 2013 en 2014 is er niet. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt dat zijn groene top met wereldleiders vandaag voor verandering zorgt, maar beloftes van de voorbije jaren zijn niet nagekomen. België is een van de slechtste leerlingen van de klas.
  • - 23 miljard euro aan klimaathulp is voorzien voor 2013-2014. In de praktijk is er slechts 12 miljard.
    - 78 miljard euro moet vanaf 2020 jaarlijks in het Groen Klimaatfonds gestort worden. Nu zit er 0,85 miljard in.
    - 150 miljoen euro aan klimaathulp moest België storten voor 2010-2012. Het werd 92 miljoen.
    - 381 miljoen euro en 112.000 mensenlevens hebben natuurrampen sinds 2009 gekost.
  • © afp.
    VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.
Ban Ki-moon verwacht in New York van wereldleiders "significant engagement en vooruitgang". Volgend jaar moet het wereldwijde klimaatpact er namelijk liggen. Alles draait om centen en minder broeikasgassen uitstoten. Verwacht wordt dat onder andere Frankrijk en Noorwegen vandaag nieuwe financiële beloftes zullen maken. Uit verschillende analyses blijkt echter dat die beloftes niet zelden loos zijn.

Industrielanden engageerden zich de voorbije jaren om ontwikkelingslanden bij te staan in een poging de gevolgen van de klimaatopwarming te bestrijden en CO2-uitstoot tegen te gaan. Dat engagement is ook diplomatiek doorslaggevend in de onderhandelingen. Voor 2013 en 2014 zijn de beloftes echter niet nagekomen. De afspraak was om voor die periode meer dan 16 en mogelijk 23 miljard euro vrij te maken.

"Officieel zou er internationaal zowat 23 miljard euro moeten zijn. Maar in werkelijkheid is het zowat 12 miljard euro, slechts de helft dus", zegt experte Brigitte Gloire (Oxfam). "Dat komt omdat heel wat landen - vooral Japan, de VS en Frankrijk - opnieuw zeer creatief zijn geweest met de boekhouding en andere budgetten zoals die voor gezondheidszorg en ontwikkelingshulp gelabeld hebben als klimaathulp."

Dat gebeurde in de eerste periode van engagementen ook al. In 2009 beloofden de landen in Kopenhagen 23 miljard euro voor de periode 2010-2012. Op papier liggen die bedragen op tafel. Maar uit analyses van Oxfam en andere instanties blijkt dat een groot deel van het geld 'gerecycleerd' is. "Budgetten voor ontwikkelingshulp krijgen het label 'klimaathulp', of landen voorzien geen echte budgetten maar enkel 'leningen'", zegt Gloire.
  •  
    Heel wat landen zijn erg creatief geweest met de klimaatboekhouding
    Brigitte Gloire, Oxfam
Besluiteloosheid
Ons land hoort bij de acht slechtste leerlingen van de klas, met 92,56 miljoen euro die is toegezegd terwijl er 150 miljoen euro was voorzien. Dat geld kwam bijna volledig uit de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.

België voorzag wel 3,25 miljoen euro voor het 'Adaptatiefonds', een ander middel om landen te helpen in de strijd tegen klimaatimpact. Maar ook hier oogst ons land geen applaus, want bijna een jaar na die belofte is het Vlaamse en federale deel van de som niet terecht. "Premier Di Rupo spreekt de klimaattop vandaag toe, maar als land zijn we hier echt ongeloofwaardig", zegt Sarah Lamote van 11.11.11.

Ook voor het Groen Klimaatfonds (GKF), de klimaatspaarpot voor de wereld op lange termijn, heeft ons land nog geen structurele financiering voorzien. "Nochtans is het geld voorhanden met de winsten uit de uitstootmarkt. Maar er is vooral vaagheid en besluiteloosheid", stelt Lamote.

Enkel Duitsland, Zuid-Korea en Zweden spekten het GKF al met in totaal 0,85 miljard euro. Maar tegen 2020 moet er 11 miljard in het fonds zitten, en vanaf dan moet er 78 miljard euro per jaar bijkomen. Ter vergelijking: sinds 2009 kostten natuurrampen, die door de opwarming vaker voorkomen, zo'n 381 miljard euro. En 112.000 levens.
Lees meer over de klimaattop die vandaag in New York plaatsvindt, in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.
  • © EPA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten