Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 11 september 2014

Antwerpen, de stad die wil verbinden [Dutch]

Antwerpen beleeft een bijzondere week. De eerste twee dagen stonden in het teken van Peace is the future, de grootse ontmoeting van wereldreligies onder auspiciën van Sant’Egidio. Het was een heel bijzonder schouwspel, het vestimentaire en culturele palet van duizend mensen die dinsdagavond het evenement afsloten met hun vredesboodschap op de Grote Markt. Het was ook een uitroepteken achter de stelling dat Antwerpen een open stad is, die wil verbinden in plaats van te verdelen.
Een vergelijkbare boodschap van openheid en breeddenkendheid gaf de Antwerpse afdeling van Voka woensdagavond, toen ze kunstenaar Jan Fabre in haar Galerij der Prominenten opnam. Kersvers Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) prees Voka als een pionier van de creatieve economie, en als authentieke Brusselaar noemde hij Antwerpen als de stad van de avant-garde, die voortdurend een spirituele meerwaarde levert aan de samenleving.
Ondanks signalen die af en toe aanleiding geven om iets anders te denken, is Antwerpen genetisch een kosmopolitische stad waar allerlei werelden elkaar ontmoeten. Deze week dus bijvoorbeeld de verschillende godsdiensten, maar ook de zakenwereld en de biotoop van de kunst & cultuur. Dat moet wel bevruchtend en bevrijdend werken.
Volgende week vrijdag is het alweer zover. Dan opent in het MAS en in de Erfgoedbibliotheek op het Conscienceplein de bijzondere tentoonstelling Heilige plaatsen, heilige boeken. Tot 18 januari laten meer dan tweehonderd internationale topstukken daar zien waarom talloze gelovigen worden aangetrokken door Jeruzalem, Rome of Mekka. En waarom ze zich verbonden voelen met de Tenach, de Bijbel of de Koran. Deze expo is in het diverse Antwerpen meer dan uitstekend op zijn plaats.
Al bij al laat Antwerpen zich dezer dagen van een van zijn betere kanten zien. De stad duikt tegenwoordig steeds vaker op in allerlei internationale lijstjes van wat hip en trendy is, maar de stad kan daarnaast natuurlijk ook nog altijd terugvallen op een uitzonderlijk rijke historische en culturele traditie. En ook dat moet vooral zo blijven.
Door Lex Moolenaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten