Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

vrijdag 13 juni 2014

“Structurele oorzaken van kinderarmoede nu aanpakken”

Ongeveer 420.000 Belgische kinderen leven nog steeds onder de armoedegrens. In Wallonië leeft 1 op de 4 kinderen in armoede en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat zelfs 4 op de 10 kinderen. In Vlaanderen gaat het om 1 op de 10 kinderen. Experten menen dat er een “batterij aan maatregelen” nodig is, zowel op federaal als op regionaal niveau.
“Kinderarmoede blijft een onaanvaardbare realiteit in België anno 2014”, klinkt het vandaag op het colloquium van de Koning Boudewijnstichting in Brussel. Als men de vergelijking maakt met andere groepen van de bevolking, blijken er verhoudingsgewijs meer kinderen te zijn die in armoede leven in België. De armoedegrens werd vastgelegd op 2.100 euro netto per maand voor een koppel met twee kinderen en op 1.600 euro per eenoudergezin met twee kinderen.
“De situatie is onrustwekkend en dringende maatregelen zijn nodig op alle politieke niveaus, zowel federaal als regionaal. Kinderarmoede heeft namelijk ook gevolgen op lange termijn. De ontberingen waaronder kinderen vandaag lijden – op vlak van onder meer gezondheid, opvoeding en voeding – riskeren blijvende gevolgen te hebben zowel voor hen als voor hun eigen kinderen”, zeggen onderzoeksters Anne-Catherine Guio (IWEPS) en Julie Vinck (Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck - Universiteit Antwerpen).

"We moeten nu investeren"

In het colloquium wordt gevraagd dat de nieuwe regering het probleem structureel zal aanpakken. Zo vragen experten Frank Vandenbroucke (SP.A), Julie Vinck, en Bea Cantillon (Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck – UA) om meer te investeren in kinderen van kwetsbare gezinnen om ze in de toekomst uit de armoede te houden en om een inclusieve groei te bewerkstelligen. De experten deden alvast enkele voorstellen: het verlichten van kosten van onderwijs en huisvesting, het verhogen van sociale uitkeringen en een hervorming van het onderwijs die ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk jongeren een diploma behalen.
De experten benadrukken dat het economisch rendabel is om op dat vlak een ambitieuze politiek te voeren. “Als men nu niet vroeg genoeg investeert, zullen de kosten voor de samenleving op lange termijn veel hoger liggen”, besluiten ze.

Bron : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/140612-kinderarmoede-colloquium

Geen opmerkingen:

Een reactie posten