Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 17 augustus 2015

UPDATE S.O.S. EUROPA: AUGUSTUS 2015 - Amnesty International

De vluchtelingencrisis blijft zich verder ontwikkelen. Een overzicht van de gebeurtenissen tussen eind juni en half augustus.
Sinds de uitbreiding van de zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee, is het aantal doden drastisch gedaald. In de eerste maanden van 2015 stierven 1.721 mensen van de 27.722 die zich aan de oversteek waagden. Hoewel er tussen 27 april en 15 juni veel meer mensen overstaken (42.297), bleef het aantal doden beperkt tot 99. De verdriedubbeling van Triton is dus een succes. Amnesty International benadrukt dat de huidige capaciteit van de zoek- en reddingsoperaties moet behouden blijven zolang de migratie over zee het huidige niveau blijft aanhouden.
Bovendien is het cruciaal dat de EU-leiders zorgen voor veilige en legale manieren om Europa te bereiken. Dit werd nogmaals op pijnlijke wijze aangetoond met de scheepsramp op 5 augustus 2015, één dag nadat de Internationale Organisatie voor Migratie aankondigde dat er dit jaar al meer dan 2000 migranten het leven lieten op zee.
Maar de zee is niet de enige weg naar Europa voor mensen die vluchten voor oorlog, vervolging en armoede. Sinds begin 2015 probeerden meer dan 60.000 vluchtelingen en migranten via de landen van de Westelijke Balkan de Europese Unie binnen te geraken. Deze Balkanroute wordt nu minstens even vaak gebruikt als de Middellandse-Zeeroute van Libië naar Italië. Onderweg door Griekenland, Macedonië en Servië lopen vluchtelingen en migranten het risico om te worden uitgebuit, mishandeld of zelfs teruggestuurd. Bovendien doet Hongarije er alles aan om hen tegen te houden, enerzijds door de bouw van een 175 kilometer lang hek, anderzijds door de asielwetgeving serieus te verstrengen. De strengere wet laat Hongarije toe om asielzoekers terug te sturen naar ‘veilige’ landen eerder op hun route. Ongeacht hun land van herkomst, kunnen asielzoekers zo teruggestuurd worden naar bijvoorbeeld Servië en Macedonië, landen met een problematische asielsituatie.
Amnesty International roept de Europese regeringen daarom op om vluchtelingen de bescherming te bieden die ze zo hard nodig hebben.
De beslissing van de Raad van de Europese Unie op 20 juli is een bescheiden stap in de goede richting. De Raad besliste om 22.504 ontheemden met een duidelijke behoefte aan internationale bescherming te hervestigen via multilaterale en nationale programma’s. België voorziet 1100 plaatsen voor hervestiging, gespreid over twee jaar.
Daarnaast besloten de ministers om 32.256 mensen uit Italië en Griekenland te verspreiden over Europa. Een teleurstellend resultaat, ten eerste omdat het aantal veel lager is dan wat echte Europese solidariteit vereist en ten tweede omdat de lidstaten dit doen op vrijwillige basis. Bovendien houdt het spreidingsplan weinig rekening met de noden van de betrokken vluchtelingen. België biedt 1346 plaatsen aan voor vluchtelingen uit Italië en Griekenland.
Zolang Europa geen veilige en legale manieren voorziet, zullen vluchtelingen en migranten hun leven blijven riskeren om Europa te bereiken. De EU-regeringen kunnen de toegang tot Europa uitbreiden via humanitaire visa en gezinshereniging, de beperking van de bewegingsvrijheid van erkende asielzoekers versoepelen en nog meer vluchtelingen hervestigen. Dit zijn stuk voor stuk betere opties dan gammele bootjes op de Middellandse Zee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten