Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

woensdag 14 mei 2014

'We bevinden ons in de overgang naar het post-arbeidstijdperk'.

Het traditionele oude verband tussen productiviteit en compensatie of output en salaris – een hoeksteen van het traditionele marktsysteem – geldt niet langer, want terwijl in de Oeso-landen het bbp per capita stijgt idankzij de productiviteitstoenames die een gevolg zijn van de technologische innovatie, stagneren de reële lonen en houden ze nog amper de pas met de inflatie.
Volgens professor aan de London School of Economics Amos Witztum, zijn de “goden van de economische wetenschap” dan ook dood. Uit zijn onderzoek blijkt immers dat goed studeren en hard werken al lang geen garantie meer is op een stijgend loon. Voor steeds meer jongeren volstaat dat zelfs niet meer voor een deftige job die hun vaardigheden benut.
De technologische vooruitgang maakt werknemers dus productiever, maar levert hen geen hogere reële lonen op. De stijgende maatschappelijke rijkdom zorgt dus niet langer voor hogere lonen, maar verdwijnt evenmin, vervolgt Witztum, en wordt nu grotendeels door kapitalisten opgestreken, onder de vorm van dividenden aan aandeelhouders, bijvoorbeeld.

Bovenstaande stelling plaatst Witztum perfect binnen de Occupy Wall Street-beweging, ware het niet dat zijn hervormingsgezinde ideeën veel verder gaan. De sociaaldemocratie kan geen antwoord zijn op de “onrechtvaardigheid” van de markt, aldus Witzum, omdat sociaaldemocratische principes gebaseerd blijven op “inherent asociale marktprincipes”.
Volgens professor Witztum bevinden we ons in een overgangsperiode naar een post-arbeidstijdperk. Om deze evolutie vlotter en op rechtvaardiger wijze te doen verlopen, stelt hij het volgende voor:
  • De maatschappij dient de technologische vooruitgang aan te wenden om tijd voor ons vrij te maken eerder dan om nieuwe manieren van werken uit te vinden.
  • Het onderwijs moet minder aandacht hebben voor de ontwikkeling van specifieke vaardigheden om concurrentieel te worden op de arbeidsmarkt en meer voor "de cultivering van cultureel kapitaal door wetenschap en geest”. Dat soort kapitaal zal in de nabije toekomst volgens Witztum immers erg in waarde stijgen, omdat het mensen toelaat zich aan veranderende omstandigheden aan te passen.
  • We moeten de vrije markt minder idealiseren en hem eerder zien als een noodzakelijk kwaad. Dat impliceert een beleid dat niet zozeer focust op het creëren van een positief ondernemersklimaat, maar eerder op welvaartsherverdeling via hogere belastingen.
  • Één van de meest veelbelovende initiatieven om onze afhankelijkheid van betaald werk af te bouwen, is volgens de professor het gegarandeerd basisinkomen(via Worldcrunch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten