Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 8 mei 2014

VOKA : 'België is middelmaat: U betaalt veel en krijgt weinig'


'België is middelmaat als het om de kwaliteit van zijn welvaart gaat’
De overheid levert geen waar voor uw belastinggeld. Dat zegt het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka na een eigen vergelijkend onderzoek. Volgens de studie betalen we te veel belastingen voor wat we er in levenskwaliteit voor terug krijgen.

We bengelen ook onderaan in vergelijking met andere Europese landen.

Concreet heeft Voka een rangschikking gemaakt van 24 Europese landen. Bij elk land ging de organisatie na hoeveel belastingen de overheid heft en welke welvaart en dienstverlening ze daar tegenover stelt. Daarbij werden indicatoren cruciaal in een actieve welvaartstaat gemeten.

Uit de studie blijkt dat de Belg helemaal niet hoéft in te leveren op levenskwaliteit mocht hij wat minder belastingen betalen. En dat hij recht heeft op meer welvaart, meer welzijn en een betere dienstverlening, kortom op een hogere levenskwaliteit, als hij zo veel belastingen blijft betalen als nu.

Uit onze vergelijkende studie blijkt dat er veel Europese landen zijn die met een vergelijkbare belastingdruk veel meer doen voor hun burgers. En dat er veel Europese landen zijn die met lagere belastingen evenveel doen als wij.

Voka pleit niet voor een minimale overheid. Wat telt, is niet zozeer hoeveel belastingen die overheid int, maar dat ze die belastingbetaler waar voor zijn geld biedt. Dat doet ze te weinig, blijkt uit onze studie.

Voka vergeleek zo onder meer de inflatie, het aantal dagen dat nodig is om een bedrijf te starten, de graad van criminaliteit, het aantal stakingsdagen, het aantal zwaarlijvigen en rokers, de zelfdodingen, de armoede en werkloosheidsgraad, het aantal ouderen en allochtonen dat aan de slag is, onze onderwijsscores voor wiskunde en lezen, ons fijn stof en onze CO2-emissies, onze technologie en onze patenten.

'Allemaal samen bieden die 44 criteria een getrouw beeld van de kwaliteit van onze welvaart,' zegt Stijn Decock. 'Deze lijst meet, zeg maar, de bruto welvaart die de overheid aan haar burgers bezorgt, ongeacht de kostprijs daarvan. Het valt niet te verbazen dat Zweden die lijst aanvoert. Dat heft torenhoge belastingen, maar geeft ook veel in ruil. Van een land dat maar de helft van de Zweedse belastingen int, kan je niet verwachten dat ze hun bevolking evenveel aanbieden. Die landen staan dan ook veel lager.’

Hoe goed scoort ons land als het gaat over onderwijs, gezondheidszorg, de arbeidsmarkt, het ondernemersklimaat, de rechtstaat of het leefmilieu?

In een Europese vergelijking zijn we dan een middenmotor.

We staan op de dertiende plaats, achter buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk. Terwijl veel Belgen toch het gevoel hebben dat de overheid goed voor hen zorgt als ze pech hebben in het leven (ziekte, werkloosheid) en dat die overheid hen toelaat om vooruit te komen in dat leven (onderwijs, ondernemen).

‘We hebben in onze lijst geen criteria opgenomen waarover geen objectieve cijfers bestonden voor alle 24 landen. Hadden we dat wél gedaan, bijvoorbeeld voor onze pensioenen of onze files, dan vrees ik dat België nog lager gescoord zou hebben. Idem voor hernieuwbare energie - wij kunnen helaas geen stuwdammen aanleggen zoals Oostenrijk of Noorwegen. Of voor ons openbaar vervoer - in IJsland rijdt er geen enkele trein. Ik vrees dat dit gewoon de realiteit is: België is middelmaat als het om de kwaliteit van zijn welvaart gaat’, stelt Decock.

Vooral in het arbeidsmarktbeleid scoort ons land met een 20ste plaats zeer slecht. Dat komt doordat de activiteitsgraad erg laag ligt. Maar ook in de andere deeldomeinen halen we nooit de Europese top.

Voor die dertiende plaats betalen we veel belastingen. We staan de Europese top voor de hoogste belastingen, samen met enkele Scandinavische landen en Frankrijk. Zwitserland staat onderaan met de minste belastingen.

Volgens Voka krijgt de Belg weinig terug voor die hoge belastingen. ‘België heeft van de Europese OESO-landen met 54 procent het vierde hoogste overheidsbeslag.

We betalen bijna de belastingen van een Scandinavisch land, maar de overheid plaatst hier slechts een zeer gemiddeld omgevingsklimaat tegenover.’

Zwitserland, waar dus de minste belastingen worden betaald, heeft de beste welvaartsstaat. Noorwegen haalt zilver, Luxemburg brons.

'Met die landen kunnen we ons niet vergelijken', zegt Decock. 'Zwitserland en Luxemburg profiteren van hun statuut als financieel centrum en Noorwegen heeft veel oliereserves.' Ook Estland en Slovakije, de nummers vier en vijf, zijn geen referentie. 'In warenhuistermen zijn dat de discounters', zegt de hoofdeconoom van Voka. 'Je krijgt niet zoveel 'waar', maar je hoeft ook niet veel te betalen.

Maar we zouden wel het niveau van bijvoorbeeld Nederland moeten halen en dat doen we niet', aldus Decock.

‘Wil de overheid hier iets aan doen, dan moet ze het overheidsbeslag en dus de belastingen verlagen. Ten tweede moet ze ook de "waar" verhogen. Dit hoeft niet noodzakelijk geld te kosten, maar kan vaak met betere en slimme beleidskeuzes.’

‘Doet de overheid dat niet, dan blijft heel wat van de welvaart verspild aan onnodige procedures, in mensen die niet meedoen aan het economische leven of scholen die onvoldoende kwaliteit leveren’, waarschuwt Decock tot slot.

Bron : http://www.express.be/business/nl/economy/belgie-is-middelmaat-u-betaalt-veel-en-krijgt-weinig/196667.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten