Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 13 september 2014

Antwerps bisschop Johan Bonny wil dat Kerk openstaat voor homo's en ivf [Dutch] - Visionary bishop Johan Bonny wants to re-spiritualise the Church by the true meaning of Christ "Love Thy neighbour as Thyself" and asks respect for homosexuals, inf, divorce, anticonception, etc ... Respect for this man!

Auteur: 
Timothy Junes - beeld: Kerknet - 05/09/2014

Antwerps bisschop Johan Bonny (59) wil dat de Rooms-katholieke Kerk homoseksualiteit aanvaardt. Ook in-vitrofertilisatie (ivf) en ongehuwd samenwonen mogen niet problematisch zijn. Wiegescheiden is, moet zich eveneens welkom voelen. Zijn open briefwordt positief onthaald.
Aanleiding is de bisschoppensynode (bijeenkomst) in Rome over'De pastorale uitdagingen voor het gezin in de context van de evangelisatie' van 5 tot 19 oktober.
Bonny ziet hoe de Kerk spreekt van "regelmatige" en "onregelmatige" situaties. Homoseksualiteit, een echtscheiding of anticonceptie is voor de Kerk een "onregelmatige" situatie. "Maar de realiteit is veel complexer. Dat bipolair denken doet zelden recht aan het levensverhaal van mensen. Deze situaties verdienen meer respect en een genuanceerder oordeel dan uit de taal van kerkelijke documenten blijkt. De Kerk moet haar defensieve houding doorbreken."
De brief wordt baanbrekend genoemd. Uniek zelfs. Maar of het effect zal hebben in Rome, zal nog moeten blijken. België is echter de wereld niet, maar hier wordt het pleidooi voor openheid alvast positief onthaald.
"Het is heel positief dat de bisschop zijn nek uitsteek voor holebi's", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria tegen de VRT-nieuwsredactie. "Het is een hart onder de riem voor gelovige holebi's en ook voor hun ouders en familieleden. Zo wordt het onrecht dat hen werd aangedaan door de Kerk een stuk gecompenseerd. Het laat een beetje een opening naar meer aanvaarding."
Borghs is echter nuchter over de reikwijdte van Bonny's pleidooi. "In de Belgische context kan de brief belang hebben. De huidige paus is ook wel progressiever, maar de invloed van de Europese bisschoppen in Rome is tanend. Clerici uit Afrika en Latijns-Amerika krijgen meer invloed en die staan doorgaans veel vijandiger tegenover homoseksualiteit."
Andere Belgen waren ook positief, waaronder de vrijzinnig-humanistische beweging, Wel Jong Niet Hetero en CD&V-ers Philippe Heylen en Wouter Beke.
Bonny liet zich al eerder homovriendelijk uit. Zo verklaarde hij in 2012 "Het is goed als mensen voor mekaar kiezen, een stabiele relatie met elkaar aangaan. Dat is pure winst, op menselijk gebied." In 2013 uitte hij voorzichtig kritiek op 'homowereldvreemde' uitspraken van aartsbisschop André-Josef Léonard, die de Rooms-katholiek Kerk in België leidt.

1 opmerking:

  1. Mgr. Bonny heeft helemaal niet gezegd dat de kerk homoseksualiteit enzovoort moet accepteren. Dit is een onvoorstelbare vervalsing van zijn brief. Het enige dat je kan zeggen met zekerheid is dat hij voorstander is om onder bepaalde voorwaarden hertrouwde echtgescheidenen tot de communie toe te laten. Voor de rest stelt hij alleen maar zaken vast en formuleert hij algemene principes.

    BeantwoordenVerwijderen