Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zondag 11 januari 2015

"1,5 miljoen mensen in mars door Parijs" [Dutch]

Frankrijk staat zondag in het teken van herdenking en protest na de terreur afgelopen week waardoor zeventien mensen omkwamen. In Parijs lopen naar schatting 1,5 miljoen mensen mee in de mars van de republiek. In andere Franse steden doen ongeveer een miljoen mensen mee aan manifestaties.
President Hollande omhelsde Patrick Pelloux, arts en redacteur van Charlie Hebdo. Hij was een van de eersten die na de aanslag op de redactie kwamen. ©AP
©photonews
©Benoit De Freine
De tocht in Parijs wordt aangevoerd door nabestaanden van de slachtoffers. Tientallen regeringsleiders van over de hele wereld liepen een kort stuk mee en betoonden daarmee eer aan de slachtoffers van de aanslagen. Ook onze premier Charles Michel was erbij. De Franse president François Hollande omhelsde Patrick Pelloux, arts en redacteur van Charlie Hebdo. Hij was een van de eersten die na de aanslag op de redactie kwamen. De mars gaat van het Place de la République naar het Place de la Nation. Ongeveer 2,5 uur na de start rond 15.30 uur waren nog niet alle deelnemers vertrokken.

Marine Le Pen, de leider van het extreem rechtse Front National, liep mee in een manifestatie in de zuidelijke plaats Beaucaire. Ze had de aanhangers van haar partij opgeroepen niet aan de mars van de republiek in Parijs deel te nemen, maar in de provincie mee te lopen. Volgens een correspondent van Le Monde leek de mars op een bijeenkomst van haar partij. Mensen scandeerden 'Marine! Marine!' en zongen het Franse volkslied.

In Dammartin, de plaats waar de broers Kouachi zijn gedood, de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waren 10.000 mensen op de been. Ze schreeuwden "Charlie, Charlie". Er wonen maar 8.000 mensen in het dorpje ten noordoosten van Parijs.

Toespraak Hollande
Frankrijk zal zich vandaag van zijn beste kant laten zien, beloofde president François Hollande in de aanloop naar een immense mars door Parijs. "Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld.

''Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vulde aan: "Deze middag is Parijs de mondiale hoofdstad van de strijd tegen het terrorisme en de verdediging van de vrijheden. Dit is echt een mondiale mars voor de vrijheid.'' Om alles in goede banen te leiden werden er meer dan 5.500 ordetroepen ingezet.

In Saint-Etienne liepen zo'n 60.000 mensen mee in een mars door de stad. In Perpignan (110.000 inwoners) liepen ongeveer 40.000 mensen mee en in Tarbes (40.000 inwoners) namen 14.000 mensen deel aan een mars. Gisteren liepen al zo'n 700.000 Fransen in marsen in verschillende steden.

Ook in steden buiten Frankrijk waren veel mensen op de been, onder meer in Berlijn, Wenen, Londen, Brussel, Madrid, Sydney, Ankara en Tokio.
©REUTERS
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Italiaanse ambtsgenoot Angelino Alfano. ©EPA
Grenscontroles
Bepaalde personen zouden meer gecontroleerd moeten worden, als ze grenzen binnen de EU passeren. Dat is een van de plannen die de Europese en Amerikaanse ministers die in Parijs beraadslaagden na de aanslagen in die stad zondagmiddag presenteerden.

Bij die controles zouden de afspraken over het vrije verkeer van goederen en personen wel gerespecteerd moeten worden, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, na de bijeenkomst. Verder willen de ministers dat aan de buitengrenzen van de EU beter gecontroleerd wordt.

De ministers van tien Europese landen waaronder Nederland, stellen zich twee doelen, zo bleek vandaag. Ten eerste moet het reizen van geradicaliseerde personen of terroristen worden beperkt, ten tweede moet worden voorkomen dat mensen radicaliseren, bijvoorbeeld via internet.

Samenwerking
Om dat te bewerkstelligen willen de ministers meer informatie met elkaar delen over buitenlandse strijders, de geldstromen naar terreurgroepen en terroristen blokkeren en een Europees systeem opzetten waarmee vliegreizen van mensen worden geregistreerd. Dat systeem moet gekoppeld worden aan andere databases, waardoor het voor iedereen zichtbaar moet zijn dat verdachte mensen zich verplaatsen met een vliegtuig.

Verder willen de ministers de illegale wapenhandel steviger aanpakken. Op internet willen de ministers ,,kwalijke invloeden'' sterker bestrijden. "Maar tegelijk willen we het internet als een forum voor vrije meningsuiting beschermen'', aldus Cazeneuve.

De ministers van de tien aanwezige Europese landen spraken al eerder met elkaar over dergelijke initiatieven, onder meer in Milaan. Binnenkort zal er in het Letse Riga en in Washington worden gesproken over de antiterreurmaatregelen die landen gezamenlijk willen nemen. "Terrorisme maakt geen onderscheid tussen landen en continenten. Wat Frankrijk is overkomen, gaat alle democratische landen in de wereld aan. Dat was voor mij de reden om deze ministers nu samen te brengen. We zijn vastberaden om terrorisme te bestrijden op een internationaal niveau'', aldus Cazeneuve.
De mensenmassa vandaag op de Place de la Republique. ©Getty
©Benoit De Freine
 
Bron : http://www.demorgen.be/buitenland/-1-5-miljoen-mensen-in-mars-door-parijs-a2178084/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten