Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

dinsdag 21 oktober 2014

Onze bisschop heeft het tenminste geprobeerd. [Dutch]

door

Met welke gedachten en gevoelens zou Johan Bonny vanochtend wakker zijn geworden? De bisschop van Antwerpen had zijn nek uitgestoken door in een brief aan de Vaticaanse bisschoppensynode op te roepen tot meer verdraagzaamheid van de Kerk tegenover onder meer ongehuwd samenwonenden, homoseksuelen en gescheiden mensen die willen hertrouwen.

Ik heb Johan Bonny leren kennen als een geestelijke met een brede visie. Enerzijds is hij een intellectueel die lang in Rome heeft gewerkt en het reilen en zeilen in het Vaticaan goed kent. Anderzijds staat hij al jaren met zijn beide voeten in de Antwerpse klei, waar hij probeert een herder te zijn voor al zijn schapen - ongeacht afkomst, kleur, geslacht of seksuele geaardheid.
De Kerk is van iedereen, zo lijkt Bonny te denken. En hoewel hij absoluut niet overkomt als een tafelspringer - wel integendeel - leek het hem toch noodzakelijk om de synode te sensibiliseren voor een aantal theologische aanpassingen die het instituut beter kunnen doen gedijen in de 21ste eeuw.
Maar binnen het vipcollege van 2500 katholieke bisschoppen in Rome is de voorbije weken geen tweederdemeerderheid gevonden om op de suggesties van de Antwerpse herder in te gaan. Zelfs aanwijzingen dat paus Franciscus op dezelfde golflengte zit, konden de veelal bejaarde kerkleiders niet bewegen tot clementie. De uitsluiting van samenlevingsvormen die afwijken van de klare lijn blijft.
Jammer, maar helaas. Ondanks mijn katholieke opvoeding wil ik mezelf zeker niet opwerpen als een kenner van de Vaticaanse zeden. Maar ik denk wel dat de Kerk een kans heeft gemist. De houding van paus Franciscus sinds zijn aantreden en de oproep van Johan Bonny boden nieuwe perspectieven die ook met welwillende belangstelling werden gevolgd door individuen en groepen in de samenleving die allang waren afgehaakt. Voor hen is de teleurstelling na dit weekend groot.
Maar aan onze bisschop heeft het in elk geval niet gelegen. Hij heeft het tenminste geprobeerd. Misschien dienen zich nog nieuwe kansen aan.

Bron : http://www.gva.be/cnt/dmf20141020_01330974/onze-bisschop-heeft-het-tenminste-geprobeerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten