Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 25 juni 2015

Geen Europese quota voor opvang vluchtelingen, Renzi boos´[Dutch]

vr 26/06/2015 - 04:04Update: vr 26/06/2015 - 07:40 Michaël Torfs
Na een lange en hevige discussie is beslist dat 60.000 vluchtelingen op vrijwillige basis zullen worden opgevangen in de verschillende Europese landen. Dat was vooral op aandringen van Oost-Europese leiders. Veel West-Europese leiders, onder wie premier Charles Michel en zijn Italiaanse collega Matteo Renzi zijn er niet gelukkig mee, omdat er geen quota zijn vastgelegd en alles dus op vrijwillige basis zal gebeuren. De debatten duurden tot 3 uur vannacht.
De Europese leiders aanvaardden het plan om 40.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland verblijven, te spreiden over de andere lidstaten. Daarnaast wordt ook opvang geboden aan 20.000 vluchtelingen die nog verwacht worden van buiten de EU, en die nu in kampen verblijven in voornamelijk Syrië en Irak.
Die 60.000 worden opgevangen, maar een verdeelsleutel kwam niet uit de bus. Een aantal Baltische en Oost-Europese landen kantte zich immers tegen een verplichte inspanning en wilde enkel een vrijwillige bijdrage leveren om budgettaire redenen. Na een urenlang aanslepend en bijwijlen heetgebakerd debat haalden ze de bovenhand.
Bovendien kregen Bulgarije, als een van de armste EU-lidstaten, en Hongarije, dat het plan eerder "absurd" noemde, een uitzondering.

Renzi maakt zich erg boos: "Dit is Europa onwaardig"

"Vrijwillig of bindend, het gaat om mensen en de doelstelling blijft overeind", zo reageerde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die zijn misprijzen voor het besluitvormingsproces echter niet onder stoelen of banken stak. Hij had het over een "bescheiden ambitie".
Ook Renzi, meer dan wie ook betrokken partij, stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. "Als het in Europa enkel over geld gaat, dan is dit niet het Europa dat we in gedachten hadden in 1957 in Rome. (...) Als we niet eens een akkoord kunnen bereiken over 40.000 vluchtelingen verdienen we het niet om Europa genoemd te worden. Dit is het Europese gedachtegoed onwaardig. Solidariteit graag, of anders verkiezen we onze tijd," zou hij volgens een diplomaat gezegd hebben tijdens de gesloten debatten.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel bevestigde dat het een bijzonder intens debat was, en noemde de vluchtelingencrisis "de grootste uitdaging die ik op Europees vlak meemaak sinds ik bondskanselier ben."

Michel ontgoocheld, Francken vindt het niet slecht

Tegen eind juli moeten de ministers van Binnenlandse Zaken het plan verder uitwerken en aankondigen hoeveel mensen zij elk willen opvangen. Dan zal moeten blijken of dat "vrijwillige" aspect wel voldoende aanbod oplevert. De meeste Oost-Europese landen doen nu al weinig en van hen wordt niet veel verwacht. De hamvraag is wat er moet gebeuren als het aantal van 40.000 niet wordt gehaald.
Premier Charles Michel had eerder al gezegd dat België enkel voluit meedoet als iedereen meedoet en is ontgoocheld. Zijn Nederlandse collega Mark Rutte deelt die mening, maar blijft toch optimistisch: "Op basis van wat ik hoor bij mijn collega's, ben ik daar niet hopeloos over. Het ziet er zelfs redelijk goed uit."
Ook de Belgische Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ziet het allemaal wel goedkomen: "Iedereen doet mee en de aantallen blijven overeind. Ik denk dat dit goed is. Wat België betreft, wij vangen al veel vluchtelingen op, wij zijn een heel gastvrij land en zitten ver boven het Europese gemiddelde. Wij willen ons deel doen, op voorwaarde dat Italië en Griekenland de mensen identificeren aan de grens."

"Vluchtelingen screenen aan buitengrenzen"

Daarnaast raakten de leiders het erover eens dat Europa meer moet inzetten op de registratie en screening van vluchtelingen aan de buitengrenzen, in zogenoemde hotspots. Ze willen ook akkoorden met de landen van oorsprong over een heropname en een efficiënt beleid voor de terugkeer van migranten die geen kans maken op asiel.
Het ging vannacht op de Europese top ook over Griekenland en ook over Groot-Brittannië, zij het dan kort. De Britse premier David Cameron kwam mogelijke veranderingen in de Britse relatie met de EU voorstellen, maar het bleef bij een relatief korte voorstelling. Cameron pleit voor veranderingen in het vooruitzicht van het Britse referendum over EU-lidmaatschap.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten