Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 10 juni 2023

Info voor de medische sector. (Dutch)

Het opnieuw ordenen van medische kennis van de mens, wat zuiverder begrijpen tot gevolg zal hebben van het fysiek lichaam, van zijn behandeling en bescherming, wat een juist begrip van de wetten van gezondheid voortbrengt. Het doel van de dokter zal zijn vast te stellen wat het in het leven van de mens is dat de egoïsche energie belet naar ieder deel van zijn wezen te vloeien; aan welke gedachtengangen toegegeven wordt welke die traagheid van het wilsaspect veroorzaken die zo bevorderlijk is voor overtreding; vast te stellen wat in het emotielichaam is dat het zenuwstelsel aantast en zo de stroom van energie belemmert uit de liefde-bloembladen van de egoïsche lotus (via het astraal permanent atoom) naar het astraal lichaam,en vandaar naar het zenuwstelsel; te ontdekken wat de hindernis vormt in het etherische lichaam die de goede stroom van prana, of van zonne-vitaliteit naar ieder deel van het lichaam belet.

Het is essentieel dat medici in de komende dagen moeten beseffen dat ziekte in het fysiek lichaam behoort bij slechte inwendige omstandigheden. Dit hebben we al enigszins in aanmerking genomen maar de hele kwestie zal slechts een fraaie theorie blijven (zelfs hoewel onomstotelijk met het oog op de successen van mentale genezers en van verschillende geloofsgenezers) tot de ware aard van het ego, zijn samenstelling, zijn krachten en zijn veld van invloed behoorlijk begrepen zal zijn. Deze onthulling zal komen wanneer medici de leer aanvaarden als een werkhypothese en dan, bijvoorbeeld, de vermogens van volharding beginnen op te merken die door grote zielen van de aarde getoond worden, en hun capaciteiten om onder hoge druk te werken, en praktisch immuun te blijven voor ziekte tot (aan het einde van een lang leven van nuttigheid) het Ego weloverwogen kiest uit het fysiek bestaan 'heen te gaan'. Dit zal komen wanneer het medisch beroep zich op de voorkomende werking concentreren door zonneschijn, een vegetarisch dieet en de toepassing van de wetten van magnetische trilling en vitaliteit in de plaats te zetten van de huidige leefregels van medicijnen en chirurgische operaties. Dan zal de tijd komen dat fijnere en betere menselijke wezens zich op de aarde zullen manifesteren. Wanneer ook de doktoren de aard van het etherisch lichaam zullen leren en het werk van de milt als het brandpunt voor pranische stralingen, dan zullen de gezonde beginselen en methoden ingevoerd worden die een einde zullen maken aan zulke ziekten als tuberculose, ondervoeding en de ziekten van het bloed en de nieren. Wanneer de doktoren de uitwerking begrijpen van de emoties op het zenuwstelsel, zullen zij hun aandacht richten op de verbetering van de omgevingsomstandigheden, en zullen de uitwerkingen bestuderen van de energiestromen op de lichaamsvloeistoffen, en in de eerste plaats op de grote zenuwcentra en de ruggegraat. Wanneer het verband tussen de grofstoffelijke en de ijlere lichamen een vaststaand feit in medische kringen is, dan zal de goede behandeling van maanziekte, van obsessies en van slechte mentale toestanden beter begrepen en de resultaten meer succesvol worden; tenslotte,wanneer de aard van egoïsche kracht of van energie bestudeerd wordt, en de functie van het fysiek brein als de overbrenger van egoïsche bedoeling beter begrepen wordt, dan zal de coördinatie van 's mensen hele wezen bestudeerd worden en ziekte en kwaal zullen tot aan hun juiste oorzaak behandeld worden en niet slechts het gevolg.

Bron : Een Verhandeling van Kosmisch Vuur, Alice Ann Bailey

De gehele wetenschap van de geneeskunde zal zich tenslotte en steeds meer naar het gebied van preventieve geneeskunde en van de psychologische aanpassing van de enkeling aan de groep verplaatsen, terwijl er gezorgd zal worden voor goede levensvoorwaarden, juiste voeding en behoorlijke huisvesting voor de volkeren.

Op het ogenblik is er weinig samenhang en geïntegreerd werk door de volgende vier groepen in overeenstemming met elkaar gedaan :

  1. Geneesheren en psychologen – orthodox en zuiver theoretisch

  2. Psychologen, neurologen en psychiaters

  3. Mentale genezers, en New Thought-werkers alsook Unity-denkers en Christian Scientisten

  4. Getrainde discipelen en degenen die met de zielen van de mensen werken


Wanneer deze vier groepen in een hechte verhouding tot elkander kunnen worden gebracht en tezamen kunnen werken om de mensheid van ziekte te bevrijden, zullen wij vervolgens tot een begrip van het ware wonder van het menselijk wezen komen. Wij zullen ten eniger tijden ziekenhuizen krijgen waarin de vier fasen van dit tot één geheel behorend geneeswerk zij aan zij in de volste samenwerking. Geen enkele groep kan een volledige taak verrichten zonder de andere ; zij zijn allen onderling afhankelijk van elkaar.

Over dementia Praecox (schizofrenie)

Wat is dementia praecox? Blijkt dit verschijnsel een familie-groepstraditie te zijn? Ligt er een aanwijzing dat het zich op het eerst op jonge leeftijd openbaart? Heeft de geneesheer met algemene praktijk gelijk met dit verschijnsel in de categorie van de hopeloze gevallen te plaatsen? Deze en soortgelijke vragen worden voortdurend gesteld door diegenen die de geneeskunde bestuderen en uitoefenen.
Deze vormen van stoffelijke ziekten, welke onder de algemene rubriek van krankzinnigheid vallen, zijn veel duisterder dan over het algemeen wordt beseft. Van het standpunt van de esotericus behoren deze ziekten tot de volgende betrekkelijk eenvoudige categorieën:

  1. Die waar de moeilijkheid voortkomt uit het defect geraken van het hersenweefsel. Veel van deze ziektevormen zijn ongetwijfeld syfilitisch van oorsprong, meer dan algemeen wordt toegegeven, en ik zou er uw aandacht op willen vestigen, dat, occult gesproken, dat vanzelfsprekend het geval moet zijn, daar de stoffelijke geslachtsorganen een lagere overeenkomst zijn van de negatieve-positieve verhouding welke er in het brein bestaat tussen de twee hoofdcentra en de pijnappelklier.

  2. Die waar de moeilijkheid het gevolg is van te sterk stimuleren van de hersencellen door sommige vormen van energie, waardoor andere vormen van energie het evenwicht verliezen en bepaalde ernstige vormen van krankzinnigheid teweegbrengen.

  3. Daar waar der geen werkelijke stoffelijke moeilijkheid is, geen kwetsuren of zieke weefsels, maar enkel een losse verbinding tussen het etherisch lichaam en het grof-stoffelijk voertuig. Dan kan bezetenheid voorkomen. Zulke gevallen worden herhaaldelijk (ik kan wel zegge, geregeld) door de orthodoxe psychiater en medicus als een vorm van krankzinnigheid beschouwd: toch behoren deze gevallen hier niet werkelijk toe. Indien de gekwelde persoon weer 'in het bezit van zichzelf' gesteld kan worden, door de een of andere begrijpende psycholoog, en dit is algemeen mogelijk, dan is de moeilijkheid opgelost. Er is onder de meeste vooruitziende psychologen in deze tijd een sterke neiging deze gevallen te behandelen op de basis van de door mij gestelde hypothesen, hetgeen een besliste vooruitgang betekent.

  4. Die waarin zich zekere overgeërfde vormen van mentale onevenwichtigheid voortdoen. Deze vormen van onevenwichtigheid worden door gebeurtenissen in andere levens veroorzaakt en dragen het karakter van bestraffing of vergeldend karma. Ten einde dit tot stand te brengen, kiest de ziel opzettelijk voor een stoffelijk voortuig daartoe aangedreven door de Heren van Karma wanneer de ziel niet in staat is in haar voertuig te grijpen – zoals het geval is bij de niet-ontwikkelde mens; of vastberaden en doelbewust wanneer het lichaam onder zieleleiding kan staan omdat het hoogontwikkeld is. Ik breng deze verschillende vormen van krankzinnigheid of onevenwichtigheid niet onder in onderscheiden groeperingen, daar het onderwerp te ingewikkeld is en er dikwijls vererlei ontvankelijk makende factoren bijkomen, alsook vaak slechte aanduidingen van moeilijkheden welke nooit tot iets ernstig behoeven uit te groeien. Ik geef slechts hoofdgroepen, terwijl ik aan geleerde onderzoekers te taken overlaat tenslotte de symptomen te rangschikken en de juiste oorzaken te bepalen na veel proefondervindelijk werk. De tijd daarvoor breekt nu pas aan.

  5. Die waarin het denkvermogen overdreven gefixeerd en statisch is en het brein zo redeloos beheerst, dat er slechts één gezichtspunt, één levenshouding schijnt te zijn, en er geen soepelheid en vermogen tot aanpassing bestaat. Zulke mensen kunnen bijvoorbeeld lijden aan het hetgeen genoemd wordt een idee -fixe of zij kunnen vokomen het slachtoffer zijn van de een of andere hen obsederende mentale gedachte. Zulke mentale obsessies of dwangvoorstellingen kunnen zich uitstrekken van een gematigd fanatisme tot godsdienstwaanzin met de daarmeede gepaard gaan kenmerken van sadisme, onmeedogendheid en een algemene toestand van ziekelijkheid.

Dementia praecox valt onder de eerste en vierde groep en is gewoonlijk een vermening van de beschreven factoren van beide groepen. Zij is in alle gevallen overgeërfd en komt, indien dit niet duidelijk stoffelijk het geval is, uit overgeërfde astrale toestanden voort, welke op hun beurt helpen de stoffelijke gesteldheid te bepalen. Zij is van oorsprong syfilistisch (dikwijls uit een ander leven overgedragen) en is in dit leven totaal ongeneeslijk.

De sexuele basis hiervan wordt aangetoond door het feit dat de patiënt deze verstandszwakte zich in de jeugdjaren openbaart. De patiënt kan evenwel in vroege stadia voor een groot deel geholpen worden, mits men de symptomen te rechter tijde onderkent, zijn gedachtenleven richt en gebruik maakt van de dynamische doelstreffendheid van nieuwe belangstelling.

Het in beweging zetten van geestelijke en soortgelijke belangstelling kan soms de ontwikkeling van de ziekte tegenhouden; waar het het geval is en het probleem vroegtijdig in het jonge leeftijd wordt aangepakt, kunnen de ergste uitbarstingen voorkomen worden. In de mate dat de patiënt op verstandige probeert zichzelf te helpen, beschermd tevens door de intelligente zorg van de geneesheer, kan hij voor een groot deel van de kwaal neutraliseren, en in het bijzonder voor zoverre het een herhaling in een ander leven betreft.

Bron : Esoterische Genezing, Alice Bailey

Het zenuwstelsel waardoor het gevoels-of astrale lichaam werkt, zal zeer gevoelig gemaakt worden. Het brein zal zeer gevoelig en desondanks sterk gemaakt worden. Het brein zal zich steeds sneller ontwikkelen tot een een schrander overbrenger van de innerlijke impulsen. Dit feit is van werkelijk belang en zal – wanneer de betekenis er duidelijker aan de dag treedt – een omwenteling teweeg brengen in de houding van pedagogen, artsen en anderen teweeg brengen wat betreft de ontwikkeling van zenuwstelsel en de genezing van zenuwstoringen.

Bron : Alice Ann Bailey, Mensen-en Zonneinwijding

Krankzinnigheid kan in alle drie de lichamen optreden; de minst schadelijke is die van het stoffelijk lichaam, terwijl die van het mentaal lichaam de hardnekkigste is en het moeilijkst te genezen. Krankzinnigheid in het mentaal lichaam is het zware lot dat diegenen moeten dragen die gedurende vele incarnaties het pad van zelfzuchtige wreedheid hebben gevolgd, gebruik makend van intelligentie als middel om zelfzuchtige doeleinden te dienen en haar doelbewust gebrukkend, terwijl zij wisten dat zij verkeerd deden. Krankzinnigheid in deze vorm echter is een middel waarvoor het Ego soms de vooruitgang van de mens op het pad van de linkerhand tegenhoudt. Op deze wijze is het een vermomde zegen.

Bron : Brieven over occulte meditatie, Alice Ann Bailey


Geen opmerkingen:

Een reactie posten