Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 22 juni 2023

Wijsheid van de dag : Het licht van de ziel, de Yoga Sutra's van Patanjali. (Dutch)

Het celibaat is niet opgelegd, zelfbeheersing wel. In de relatief korte levenscycli echter waarin de aspirant zich ertoe bekwaamt het pad te betreden, moet hij misschien een of meer levens doorbrengen met zich van de scheppingsdaad te onthouden om volkomen beheersing te leren en het feit te demonstreren dat hij de lagere sexuele aard geheel heeft overwonnen. Het juiste gebruik van het sexuele beginsel, evenals het geheel nakomen van de wetten van het land is kenmerkend voor iedere ware aspirant.

(…)

Door het behoud van energie en onthouding van onbeheerstheid wordt de Yogi door het gebruik van het woord en van klanken een schepper op het mentale gebied, en de energie, die door activiteit van het lagere centrum verspild kan worden, wordt in het grote scheppende werk van de magiër geconcentreerd en omgezet. Dit wordt door beheerstheid, rein leven en zuiver denken tot stand gebracht en niet door verdraaiing van occulte waarheid, zoals sekse-magie en de afschuwelijkheden van sexuele perversiteit van verschillende zogenaamde occulte scholen. De laatste zijn op het zwarte pad en leiden niet naar de poort van inwijding.

De voornaamste Yoga's zijn drie in getal, de verschillende zogenaamde “Yoga”s kunnen in één van de drie groepen ondergebracht worden:

  1. Raja-Yoga – de yoga ven het denkvermogen en de wil

  2. Bhakti-Yoga – de yoga van het hart of toewijding

  3. Karma-Yoga – de yoga van handeling

Raja-Yoga staat op zichzelf en is de voornaamste van alle; het is het totaal van al de andere, het is de climax en dat wat de ontwikkeling in het mensenrijk volmaakt. Het is de wetenschap van het denkvermogen en van de doelbewuste wil, en brengt de hoogste van 's mensen voertuigen in de drie werelden onder beheersing van de innerlijke Heerser. Deze wetenschap maakt de gehele drievoudige mens tot één geheel door hem in een positie te drijven waarin hij niets anders is dan een voertuig van de ziel, de innerlijke God. Dit sluit de andere yoga's in en trekt voordeel uit hun werkzaamheden. Het is de samenvatting van de gehele evolutie en kroont een mens tot koning.

Bhakti-yoga is de yoga van het hart; deze breng het onderwerpen van alle gevoelens, begeerten en emoties met zich mee aan de ene Geliefde, welke in het hart gekend en gezien wordt. Het is de sublimering van alle lagere soorten liefde en het samenvatten van alle verlangens en begeerten tot het ene verlangen, de God van Liefde en de Liefde van God te leren kennen.

Dit was de “koninklijke” of gekroonde wetenschap van het laatste wortelras, de Atlantiërs, evenals de wetenschap van Raja-Yoga de wetenschap van de Arische beschaving is. Bhakti-yoga bracht zijn beoefenaar tot Arhat of voerde hem tot de vierde Inwijding. Raja-yoga maakt hem tot Adept en voert hem tot het portaal van de vijfde Inwijding. Beide leiden tot bevrijding, want de Arhat is verlost van de cyclus van wedergeboorte, maar Raja-Yoga bevrijdt hem, zodat hij in volledige dienst en vrijheid als een wit Magiër werken kan. Bahkti-Yoga is de yoga van het hart, van het astrale lichaam.

(…)

4.1 Psychische krachten ontstaan door geboorte, drugs, bezweringen, zuiverende handelingen of geconcentreerd inzicht.

Het kan daarom opgemerkt worden (voor de zoeker naar waarheid) incarnatie, intense begeerte en meditatie de drie geoorloofde methoden zijn, en de enige die beoefend moeten worden; bedwelmende middelen en machtswoorden of mantrische toverformules zijn de werktuigen van zwarte magie en hebben betrekking op de lagere krachten.

(…)

Het is nodeloos er hier op te wijzen dat het gebruik van alcohol en verdovende middelen het astrale bewustzijn vrijmaken, evenals het beoefenen van de sexuele magie, maar dat is zuiver en alleen astralisme en hiermee heeft de ware student van Raja Yoga niets uit te staan. Het maakt deel uit van de ontplooiing van het linkerhandige Pad. Het verwerven van de zielenkrachten door intense begeerte (of vurige aspiratie) en door meditatie is in de andere boeken besproken en het niet nodig er hier nog verder op in te gaan.

Bron: Het Licht van de Ziel, Alice Ann Bailey.
Ik heb de yoga sutra's in het verleden gekocht op aanraden van Swami Nardanand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten