In een baanbrekende wending, hebben een aantal prominente wereldleiders opdracht gegeven voor een rapport, waarin gevraagd wordt de Oorlog tegen Drugs te beëindigen.
Het is bewezen dat de Oorlog tegen Drugs episch gefaald is. Ondanks een jarenlang verbod, is het drugsgebruik alleen maar toegenomen. Hiermee steeg ook de militarisering van de politiemacht, het aantal opsluitingen en het aantal moordzaken. Het is een oorlog tegen mensen.
Na een hersenloos verbod van meer dan 50 jaar, lijkt het erop dat verandering in zicht is: Een groep wereldleiders roept op tot het einde van de oorlog. In feite vragen ze om een volledige decriminalisering van alle drugs en niet alleen cannabis.
DE KAARTEN ZIJN GEDRAAID
Een groep pionierende wereldleiders, waaronder voormalig VN secretaris-generaal Kofi Annan en voormalig minister van buitenlandse zaken George Shultz, roepen overheden op om juridische en gecontroleerde regelgeving in te voeren.
In een nieuw rapport met de titel: "Taking Control: Pathways to Drug Policies that Work", schetst de groep dat de manier waarop de wereld tegen het drugsbeleid aankijkt fundamenteel moet veranderen. Hoewel het rapport lang en gedetailleerd is, komt het hierop neer: "De meest effectieve manier om de uitgebreide schade van het wereldwijde drugsverbod uiteindelijk te verminderen, en de doelstellingen van de volksgezondheid en openbare veiligheid te bevorderen, is het onder controle krijgen van drugs via verantwoordelijke, juridische regelgeving."
Het is een extreem bemoedigende ontwikkeling, die ook een enorm keerpunt in de gevestigde opinie markeert. Niet eerder is er zo een enorme politieke steun geweest om de Oorlog tegen Drugs te beëindigen en de personen die erachter staan hebben veel invloed. De opdrachtgevers voor het rapport hebben ook de huidige VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon ontmoet, in de aanloop naar de speciale VN sessie over drugs in 2016, waarin de VN het globale drugsbeleid opnieuw zal bespreken en beoordelen.
Indien aangenomen, kan dit rapport ervoor zorgen dat de wereld stopt met kleine, niet-gewelddadige drugsovertreders als criminelen te behandelen. Het is aangetoond dat deze behandeling niet effectief is voor drugsgebruik als wiet of psychedelica, waar de gebruiker in de meeste gevallen niet voor behandeld of "gerehabiliteerd" wenst te worden. Het zal ervoor zorgen dat drugsgebruikers worden gesteund, op dezelfde manier als een "medische patiënt", in plaats van iemand tegen hun eigen wil op te sluiten en "hardhandig te corrigeren".
De huidige strafmethoden zijn in theorie bedoeld om drugsgebruikers te helpen en te beschermen. Het opdringen van een gezondheids-gebaseerde aanpak in een crimineel rechtssysteem werkt niet en heeft meer kwaad dan goed gedaan. Afgelopen juli, verklaarde de Wereld Gezondheidsorganisatie dat de verplichte behandeling voor drugsgebruikers zou moeten worden afgeschaft.
EEN STERKE ZAAK
Decriminalisering en regulering binnen Amerikaanse staten hebben al aangetoond zeer effectief te zijn. De staat Colorado is een prachtig voorbeeld, waar de legalisatie en staatsregulatie van cannabis heeft geleid tot een afname in misdaad, een afname in minderjarig drugsmisbruik en een enorme toename in de belastingopbrengsten (en dit geld gaat allemaal terug in de economie en gemeenschap, in plaats van in de handen van georganiseerde misdaad). Verder stelt de legalisatie van cannabis mensen in staat hulp te zoeken en openlijk over het gebruik te praten, zonder angst voor vervolging.
DE OORLOG TEGEN DRUGS HEEFT AL GENOEG SCHADE AANGERICHT
Hoewel vele overheden het niet graag toegeven, heeft de Oorlog tegen Drugs volledig gefaald. Er worden meer drugs illegaal geproduceerd dan ooit, consumptie ervan rijst de pan uit en de illegale zwarte markt is meer waard dan de alcohol-, tabak- en koffie markten samen. De Oorlog tegen Drugs heeft gefaald de drugs bij de bron aan te pakken en legt in plaats daarvan de nadruk op het oppakken van eindgebruikers om statistieken en cijfers te produceren, waarbij de georganiseerde misdaad ongestoord zijn gang kan gaan en miljoenen levens ruïneert in het proces. Diegenen die verslaafd raken aan harddrugs, worden als criminelen behandeld en krijgen niet de hulp die zij nodig hebben, waardoor het moeilijk wordt voor mensen die wel hulp willen om over hun problemen te praten.
Daarnaast is de menselijke tol van de oorlog enorm. Naarst de miljoenen levens die door opsluiting worden verwoest, zijn er duizenden overleden in de wereldwijde slagvelden van de Oorlog tegen Drugs. Van Zuid-Amerika, naar Azië, naar het Midden-Oosten is de drugsoorlog een van de grootste drijfveren achter moorden.
NOG EEN LANGE WEG TE GAAN
Hoewel de geest uit de fles lijkt te zijn, moet je nog niet rekenen op een snelle verandering in het wereldwijde beleid. De VN lijkt een slakkentempo aan te houden en een verandering in drugswetgeving moet rekenen op zeer veel tegenstanders in vele landen. Daarnaast kan het ook rekenen op veel weerstand uit de farmaceutische industrie, die de grootste supporter en geldschieter is van de oorlog.
Het onrecht zal uiteindelijk stoppen en we zijn onderweg naar dat moment. Het is slechts een kwestie van tijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten