De meeste Vlamingen zijn niet goed op de hoogte van de leerkansen op de werkvloer, zo blijkt uit een onderzoek dat Trendhuis voerde in opdracht van het Europees Sociaal Fonds - Agentschap Vlaanderen. Nochtans blijkt leren de toegang tot langer werken, want Vlamingen die meer leerkansen krijgen op de werkvloer, zijn meer bereid om te werken tot hun pensioenleeftijd.
De helft van de Vlamingen beweert nog nooit gehoord te hebben van het feit dat ze recht hebben op één dag wettelijke voorziene opleiding per jaar en geeft eveneens aan te weinig opleidingskansen te krijgen van zijn werkgever.
Nochtans blijkt uit het onderzoek dat Vlamingen wél informeel of minder gestructureerd bijleren op het werk. "Er zijn drie vormen van leren en veel mensen denken alleen aan formeel leren, vaak in een klas waarbij heel wat stof moet ingestudeerd worden", zegt Nathalie Bekx van Trendhuis. "Maar ook informeel leren, bijvoorbeeld een bedrijfstraining of -opleiding, of non-formeel leren, waarbij leren een neveneffect is van de activiteit, worden op de werkvloer vaak toegepast. Opvallend is wel dat kortgeschoolden vaak minder kansen krijgen op opleidingen op de werkvloer dan langgeschoolden."
Volgens het onderzoek is er vraag naar meer opleiding, maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de werkgever. Werkgevers moeten beter investeren in leren, maar dit ook duidelijk communiceren naar hun personeel, zo blijkt uit de studie. Werknemers op hun beurt moeten niet wachten tot hun werkgever het initiatief neemt en mogen ook in zichzelf investeren.
Daarnaast is het belangrijk dat online-opleidingen uitgebreid worden, waarbij gezorgd wordt voor een goede coach en een opleiding op maat. Ook de ouderen mogen daarbij niet vergeten worden, want zij durven vaak niet zelf om opleidingen te vragen uit angst om hun job te verliezen. Belangrijk is ook dat collega's van elkaar kunnen leren en dat verworven competenties belangrijker worden dan enkel diplomavereisten bij aanwervingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten