De federale topministers, aangevuld met enkele vakministers, zijn het eens geraakt over het groot Kerstakkoord dat een aantal aanslepende 'probleemdossiers' bevat. De ministers zaten sinds 9 uur samen in de Lambermont. Premier Michel sprak bij het begin van de persconferentie over 'structurele en substantiële akkoorden'.
In de ambtswoning van de premier heeft het kernkabinet, aangevuld met enkele vakministers, een akkoord bereikt over verschillende dossiers die al lang op de tafel liggen. In het Kerstakkoord werden enkele belangrijke knopen doorgehakt over onder meer de NMBS, de toekomst van het leger, het kerntakendebat bij de politie, de witte kassa, de re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt en nachtarbeid in e-commerce.
Het Kerstakkoord is het resultaat van ideologisch getouwtrek waarbij elke partij bepaalde belangrijke winstpunten heeft behaald. In ruil voor die winstpunten hebben de verschillende regeringspartijen zich op andere domeinen duidelijk flexibeler opgesteld.
Wat staat er in het Kerstakkoord?
1. Akkoord over witte kassa
Er werd een akkoord bereikt over de witte kassa. Zaken met een omzet onder de 25.000 euro uit voeding moeten geen witte kassa hebben. Uitbaters die reeds investeerden in een witte kassa maar die nu niet meer nodig hebben, zullen een compensatie krijgen.
2. Akkoord toekomst Defensie
Een ander luik van het Kerstakkoord gaat over de toekomst van het leger. Er zullen 34 gevechtsvliegtuigen aangekocht worden door het leger. Het type werd nog niet bekendgemaakt. De eerste vliegtuigen zullen tussen 2023 en 2028 geleverd worden. Daarnaast investeert het leger in 2 fregatten en 6 mijnenjagers.
Het aantal militairen daalt van 32.000 naar 25.000 manschappen. De investeringen van defensie mogen 9.2 miljard kosten.
3. Akkoord kerntaken Politie
De federale ministers bereikten ook een akkoord over de kerntaken van de politie. De politie krijgt een nieuw korps dat zal instaan voor bewaking en bescherming. Het nieuwe korps - dat 1.660 manschappen zal tellen - valt onder de federale politie. De politie krijgt de komende jaren meer dan 2.500 extra mensen op het terrein. Er komen onder meer 450 lokale politieagenten extra en 400 federale agenten voor de harde aanpak in prioritaire domeinen.
4. Standpunt NMBS
Deze ochtend raakte al bekend dat de regering haar standpunt over de geplande staking bij de NMBS niet zal wijzigen.
Premier Michel zei na het kernkabinet: 'De regering houdt vast aan de opschorting van de stakingaanzegging. De regering wil meewerken aan een oplossing door het aanstellen van sociale bemiddelaars op voorwaarde dat de stakingaanzegging wordt ingetrokken.
5. Akkoord over re-integratie langdurig zieken
De regering heeft het advies van de Groep van Tien over het re-integratieproject voor langdurig zieken aanvaard. 'We benadrukken de zaak positief en willen via individuele begeleiding langdurig zieken die werk nog kunnen aanpakken, helpen om aan aangepast werk te geraken. Het gaat om arbeidsongeschiktheid en niet om arbeidsongelijkheid', klinkt het bij minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block.
Voorstel NMBS wordt bevestigd: vraag stakingsacties op te schorten en werk bemiddelaars te laten beginnen. Regendansprocedures mogen stoppen
Alexander De Croo
Reintegratie langdurig zieken arbeidsmarkt: #fgov honoreert akkoord sociale partners. Geen sancties, wel responsabilisering.
Kris Peeters
#begov kijkt naar toekomst en sluit 6 structurele akkoorden voor veiligheid, defensie, economie en sociaal overleg.
Charles Michel
6. Akkoord nachtarbeid in e-commerce
Het sociaal akkoord over de nachtarbeid in de e-commerce, dat gisteren al werd aangekondigd, wordt door de regering ook goedgekeurd.
Groot Kerstakkoord
Vanochtend temperden de verschillende federale ministers nochtans de hoop dat er vandaag een akkoord bereikt zou worden. ‘De enige zekerheid voor het einde van het jaar is dat Kerstmis zal plaatsvinden’, stelde De Croo. ‘Er zijn nog heel wat feestdagen’, vulde Jambon aan. ‘Als het geen Kerstakkoord wordt, dan is een nieuwjaarsakkoord ook mogelijk.’
Ook Peeters liet deze ochtend horen bereid te zijn de komende dagen nog voort te onderhandelen. ‘Een goed akkoord is beter dan de timing van het akkoord’, besloot Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).
In elk geval vindt woensdag een bijeenkomst plaats van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen en een ministerraad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten