Een ontmoeting deze morgen, die georganiseerd werd tussen elf Europese landen nog voor de Europese top plaatsvond, deed vragen rijzen over de Europese verdeeldheid omtrent de aanpak van de vluchtelingenstroom. De president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft die geruchten intussen weerlegd. Daarnaast verklaarde hij ook een open dialoog te willen voeren met Groot-Brittannië over de felbesproken 'Brexit'.
In Brussel vindt op dit moment de Europese top plaats omtrent de toekomst van Schengen en het verstevigen van de Europese buitengrenzen. De aanpak van de vluchtelingencrisis zaait al maandenlang verdeling tussen de Europese lidstaten. Maar voor deze top begon, kwamen deze morgen al elf landen samen onder leiding van Oostenrijk. Ook België tekende present. Een aanwijzing dat de vluchtelingencrisis de EU verdeelt in kleine groepjes van landen met elk hun eigen agenda?
Volgens de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (61), die ook aanwezig was op de ochtendvergadering, is daar echter niets van aan. Hij verklaart: ‘Dit was een bijeenkomst tussen elf lidstaten die vrijwillig aan de slag wilden gaan met een voorstel van de Commissie in verband met onze overeenkomst met Turkije. Ik wil dan ook niet dat de afwezige lidstaten het idee krijgen dat deze vergadering losstond van de normale structuren. De Commissie wilde er net de algemene belangen van de Europese Unie veiligstellen.'
Complexe choreografie
Intussen raakte bekend dat Nederland, die de volgende voorzitter van de raad van de Europese Unie wordt, op deze pre-top de opdracht kreeg om een werkgroep op te richten. Die groep zou tienduizenden Syrische vluchtelingen, die zich nu op Turkse bodem bevinden, moeten hervestigen in Europese landen die hieraan mee willen werken. Dit wordt echter een bijzonder complexe choreografie, aangezien Turkije eerst moet kunnen aantonen dat het land wel degelijk inspanningen levert om de gigantische vluchtelingenstroom in te dammen én ook resultaten boekt.
Komt er een Brexit?
Over de zogenaamde ‘Brexit’-vraag, die vanavond na het diner ook op de Europese Top aan bod komt, zegt Juncker dan weer dat de lidstaten een open debat zullen voeren. ‘Maar ik laat het over aan de Britse premier om ons bepaalde voorstellen te presenteren en de buitenwereld te informeren.’
Juncker vindt dat het in het belang van de Commissie is om een rechtvaardige deal te sluiten met Groot-Brittannië, die enkele grondige hervormingen in het Europese systeem wil doorvoeren. Zo wil de Britse eerste minister David Cameron bescherming voor landen die geen lid zijn van de eurozone, meer bevoegdheden voor nationale parlementen en beperkingen in het vrije verkeer tussen EU-landen. ‘Uiteraard wil ik de Britten niet zien vertrekken uit de EU, maar de overeenkomst moet wel eerlijk zijn tegenover de 27 andere lidstaten', aldus Juncker.
Begin november maakte Cameron bovendien bekend een vierjaarlijkse ban te willen invoeren op de sociale voordelen die Europese gastarbeiders genieten in Groot-Brittannië. Juncker liet eerder al weten dat de Commissie alternatieven voor het controversiële voorstel van Cameron bestudeert. Vanavond gaat de laatste concrete fase van de onderhandelingen in, tegen middernacht wordt er gehoopt op een eerste uitspraak in deze kwestie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten