Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

dinsdag 25 juli 2023

De Nectar van Instructie. (Dutch / English) #bhaktiyoga

Elf lessen in de eeuwenoude wetenschap van bhakti-yoga.

Vijf eeuwen geleden en een halve aardbol hier vandaan schreef Śrīla Rūpa Goswāmī, het grote spirituele genie van middeleeuws India, dit beknopte handboek met essentiële spirituele leringen. Hoe beoefen je bhakti-yoga, en wat is de ideale plaats om dat te doen? Wat is het doel van het leven, en hoe bereik je dat? Dit onschatbare werk biedt antwoorden.

(...)

Een stukje tekst uit het boek :

"Onafgebroken en voortdurende anusmrti leidt tot het stadium van samadhi of diepe spirituele meditatie. Nadat smarana-dasã of samadhi zich volledig heeft ontwikkeld, begint de ziel haar oorspronkelijke, wezenlijke positie te begrijpen. Op dat moment is het haar volkomen duidelijk wat haar eeuwige relatie met Krishna is. Dat wordt sampatti-dasã genoemd, de perfectie van het leven.

Het Caitanya-caritãmrata raadt beginnelingen aan alle zelfzuchtige verlangens te laten varen en zich eenvoudig toe te leggen op gereguleerde devotionele dienst aan de Heer volgens de richtlijnen van de heilige teksten. Zo kan een beginneling geleidelijk gehecht geraken aan de naam, roem, gedaante, eigenschappen, enzovoorts van Krishna. Heeft men zulke gehechtheid ontwikkeld, dan kan men de lotusvoeten van Krishna spontaan dienen, zelfs zonder de regulerende principes te volgen. Dit stadium wordt rãga-bhakti genoemd of devotionele dienst met spontane liefde. In dat stadium kan de toegewijde de voetstappen volgen van de eeuwige metgezellen van Krishna in Vrndãvana. Dit wordt rãgãnuga-bhakti genoemd. Rãgãnuga-bhakti of spontane devotionele dienst kan in sãnta-rasa worden verricht als men ernaar verlangt een van de koeien van Krishna, of Zijn stok, een fluit in Zijn hand of de bloemen rond Zijn nek te worden. In dãsya-rasa volgt men in de voetstappen van de dienaren als Citraka, Patraka of Raktata. In de vriendschappelijke sahkya-rasa kan men net als Baladeva, Sridãmã een vriend worden. In vãtsalya-rasa, die gekenmerkt wordt door ouderlijke liefde, kan men net als Nanda Mahãrãja en Yasodã worden. En in mãdhurya-rasa, die wordt gekenmerkt door amoureuze liefde, kan men als Srimati Rãdãrãni worden of als Haar vriendinnen, zoals Lalitã, of de dienaressen (mãnjari's) als Rupa en Rati. Dit is de essentie van alle instructies betreffende devotionele dienst."

English text : 

His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Founder-Acarya of the International Society For Krishna Consciousness

Sri Rupa Gosvami was the leader of all the Gosvamis, and to guide our activities he gave us this Upadesamrta (The Nectar of Instruction) to follow. As Sri Caitanya Mahaprabhu left behind Him the eight verses known as Siksastaka, Rupa Gosvami gave us The Nectar of Instruction so that we may become pure Vaisnavas.

Purchase The Nectar of Instruction

Read for free online in English :

https://prabhupadabooks.com/noi

 https://vedabase.io/en/library/noi/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten