Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zondag 31 juli 2016

‘België krijgt snel eigen mensenrechteninstituut’.

In een opiniestuk pleit Geert Hoste – komiek, maar ook ambassadeur van Amnesty International Vlaanderen – voor de oprichting van een mensenrechteninstituut. Volgens minister vna Justitie Koen Geens (CD&V) komt dat instituut er snel. ‘Het dossier is klaar’, aldus Geens.
België werd al meerdere malen op de vingers getikt, omdat het nog steeds geen eigen mensenrechteninstituut heeft. In januari kreeg ons land nog een berisping in het kader van een onderzoek door de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Ook voor Amnesty International is de oprichting van een dergelijk orgaan cruciaal. Ons land heeft immers wel een aantal instellingen die zich over deelaspecten van de mensenrechten buigen, zoals de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, racisme of privacy, maar dat laat ook ruimte voor blinde vlekken. Onder meer een onafhankelijk toezicht op de mensenrechten in de gevangenissen blijft afwezig. Er is ook controle nodig op de maatregelen die worden genomen in de strijd tegen terrorisme, vindt Amnesty.
Komiek Geert Hoste, die ambassadeur van Amnesty International Vlaanderen is, pleit in een opiniestuk voor de oprichting van een mensenrechtenistituut. Hij schrijft dat premier Charles Michel en Vlaams minister-president Geert Bourgeois al beloofd hebben dat het ‘in orde komt’. ‘Maar er beweegt te weinig’, schrijft Hoste. ‘De tijd dringt, maar de ernst van de actualiteit dringt meest van al.’
Koen Geens benadrukt zondag dat de oprichting van het instituut een prioriteit is voor de regering. ‘Het dossier zit in een stroomversnelling’, verzekert hij. ‘De bescherming van de mensenrechten is een prioriteit voor de regering, daarom zullen alle regeringspartners werk maken van de oprichting van dit instituut.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten