Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 27 december 2018

De boeken van Jacob Slavenburg. (Dutch)

JACOB SLAVENBURG - MARIA MAGDALENA EN HAAR EVANGELIE.

Dankzij de spectaculaire ontdekking van de Nag Hammadi-geschriften en de Berlijnse Codex kon na bijna twintig eeuwen het beeld van Maria Magdalena worden bijgesteld. Maria Magdalena was geen hoer. Dat heeft de patriarchale kerk van haar gemaakt. Zij was geen zondares en niet bezeten door demonen. Maria Magdalena was de eerste vrouwelijke apostel, later aangeduid als 'apostola apostolorum' en was een volledig ingewijde. Ook was Maria Magdalena 'de metgezellin van de heer', Jezus' innig geliefde vrouw. Aan deze Maria Magdalena is een schitterend evangelie gewijd. Op aandrang van Petrus onthult ze de mysteriën die Jezus haar toevertrouwde. Een deel van de tekst is voor het nageslacht bewaard gebleven en wordt in dit boekje, met een uitvoerige toelichting, afgedrukt. Maar er wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan de fascinerende gestalte van Maria Magdalena zelf en de resultaten van het meest recente onderzoek.

Op grond van de Nag Hammadi-geschriften (waaronder zeer oude christelijke geschriften) trekt Slavenburg drie conclusies. Ten eerste ziet hij Maria Magdalena als de lerares van de twaalf mannelijke apostelen. Verder was zij een ingewijde en tenslotte was zij bijna zeker de vrouw van Jezus. Een heel andere uitkomst dus dan het traditionele beeld als zondares. Het evangelie van Maria Magdalena stamt waarschijnlijk uit de tweede eeuw na Christus en wordt getypeerd als een inwijdingstekst. Een vertaling van het evangelie, waarvan de eerste zes pagina's ontbreken, is in dit boekje opgenomen. Een toelichting complementeert het geheel. Auteurs van wie aangenomen mag worden dat zij minder van dit onderwerp weten dan Slavenburg (die een van de vertalers van de Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands is), schrijven over dit onderwerp dikkere boeken dan hij. Andersom zou meer voor de hand liggen en misschien (nog) interessanter zijn. Herziene druk.

Drs. M. van der Grijn


https://www.bol.com/nl/p/maria-magdalena-en-haar-evangelie/1001004001666831/?suggestionType=typedsearch&bltgh=uFmRfNy8POwxM0tvPexESA.1.3.ProductPage

JACOB SLAVENBURG - MARIA MAGDALENA, DE VROUW DIE JEZUS LIEFHAD, 
Maria Magdalena, het ontkende mysterie.
Maria Magdalena was geen prostituee. Integendeel, ze was een ingewijde, een vrouw die het Al kent, zoals pas ontdekte bronnen over haar verhalen. Ze onderwees als apostola apostolorum (apostel der apostelen) de mannelijke apostelen, haar broeders. En ze was de geliefde van Jezus. Veel is er over haar geromantiseerd. In de Bijbel is ze bijkans weggeschreven en in de kerkelijke traditie tot zondares gemaakt. Recentelijk ontdekte bronnen geven een totaal ander beeld. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg neemt de lezer op meeslepende wijze mee op zijn zoektocht naar de ware Maria Magdalena. In dit boek laat hij ook zien dat Maria Magdalena niet de eerste vrouw is in de geschiedenis van het jodendom en christendom die weggeschreven is. Het vrouwelijke is lange tijd door veel religies als bedreigend gezien, verdacht gemaakt en weggedrukt. Een eerherstel van Maria Magdalena opent ook wegen naar een bevrijdende integratie tussen het mannelijke en vrouwelijke.


In 9 hoofdstukken, voorafgegeaan door een heldere inleiding en een motto ontleend aan 'De Da Vinci Code' van Dan Brown, staat Maria Magdalena centraal, over wie sinds de vondst van de 'Nag Hammadi-geschriften' in 1945 nieuwe, opzienbare feiten bekend zijn. In tegenstelling tot haar beeld in de Bijbel van de zondige vrouw blijkt zij in apocriefe evangelien een begaafde leerlinge van Jezus, wier geliefde zij bovendien is. Legenden over en wijsheden van Maria Magdalena gaan aan haar biografie en nagedachtenis vooraf. De auteur, cultuurhistoricus, publiceerde al over Maria Magdalena in 'Het evangelie van Maria Magdalena' (1995) en 'Het openvallend testament' (2001); hij is co-vertaler van de 'Nag Hammadi-geschriften' in het Nederlands (2004). In zijn jongste werk betoont deze erudiete auteur zich een geduldig verteller en begenadigd exegeet, die zich baseert op fictionele en niet-fictionele bronnen, waaruit hij rijkelijk citeert. Met notenapparaat, lijst van geraadpleegde literatuur. Passend omslag met kleurrijke collage van 'Het Laatste Avondmaal' (Leonardo Da Vinci) en 'Verbondenheid' (Boonstra).

https://www.bol.com/nl/p/de-vrouw-die-jezus-liefhad/1001004002604918/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DMMTUNKNOWN%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D1%26itm_id%3D1001004002604918&bltgh=n3buZmKnEX2EWJ7wwZ5NEw.1_5_6.7.ProductTitle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten