Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

woensdag 26 december 2018

De vrouw die Jezus liefhad maria Magdalena: het ontkende mysterie - Auteur: Jacob Slavenburg

Jacob Slavenburg

Cultuurhistoricus drs. Jacob Slavenburg publiceerde eerder al boeken en artikelen over de hermetische gnosis. Slavenburg ziet een continuïteit tussen de hermetische gnosis door de geschiedenis heen tot aan vandaag. Slavenburg meent dat het oudste (judese) christendom oorspronkelijke opvattingen over Jezus en zijn leringen koesterde die later door de orthodoxie als ketterij zijn afgewezen. Veel van die vermeend oorspronkelijke opvattingen zouden doorgegeven zijn door de gnostiek. Hij is het eens met de conclusie van met de gnostiek sympathiserende (in 2006 overleden) hoogleraar Quispel dat het oudste deel van het Evangelie van Thomas stamt uit de Jeruzalemse gemeente rond het jaar 40 na Chr. Jacob Slavenburg geeft veel lezingen door het land heen. Hij geeft cursussen westerse esoterie en spiritualiteit en verzorgt seminars voor onder meer het Jungiaans Instituut in Nijmegen, waar hij ook als docent aan verbonden is. Tevens is hij als docent verbonden aan de Psychosociale opleidingen in Utrecht en de Hogeschool voor Geesteswetenschappen, eveneens in Utrecht. Het grootste deel van zijn werk wordt uitgegeven door Uitgeverij Ankh-Hermes. Een aantal van zijn boeken is vertaald. Slavenburg meent: Er is geen verlossing van buitenaf of van bovenaf - door Jezus, gestorven aan het kruis - maar de verlossing die de mens in zijn eigen leven kan bewerkstelligen als hij bereid is de Christus in zichzelf op te laten staan. Als hij bereid is de weg te gaan die Jezus aanwijst in diens leringen, staat daarbij een ding centraal: Ken uzelf. De weg van zelfkennis is de enige weg om te komen tot Godskennis. Vanuit deze visie zijn ook vele van zijn boeken geschreven. Jacob Slavenburg is mede-vertaler van de Nag Hammadi-geschriften vanuit het Engels naar het Nederlands. Bron: Wikipedia Op bol.com vind je alle boeken van Jacob Slavenburg, waaronder het nieuwste boek van Jacob Slavenburg.

Samenvatting
Maria Magdalena was geen prostituee. Integendeel, ze was een ingewijde, een vrouw die het Al kent, zoals pas ontdekte bronnen over haar verhalen. Ze onderwees als apostola apostolorum (apostel der apostelen) de mannelijke apostelen, haar broeders. En ze was de geliefde van Jezus. Veel is er over haar geromantiseerd. In de Bijbel is ze bijkans weggeschreven en in de kerkelijke traditie tot zondares gemaakt. Recentelijk ontdekte bronnen geven een totaal ander beeld. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg neemt de lezer op meeslepende wijze mee op zijn zoektocht naar de ware Maria Magdalena. In dit boek laat hij ook zien dat Maria Magdalena niet de eerste vrouw is in de geschiedenis van het jodendom en christendom die weggeschreven is. Het vrouwelijke is lange tijd door veel religies als bedreigend gezien, verdacht gemaakt en weggedrukt. Een eerherstel van Maria Magdalena opent ook wegen naar een bevrijdende integratie tussen het mannelijke en vrouwelijke.
Recensie(s)
In 9 hoofdstukken, voorafgegeaan door een heldere inleiding en een motto ontleend aan 'De Da Vinci Code' van Dan Brown, staat Maria Magdalena centraal, over wie sinds de vondst van de 'Nag Hammadi-geschriften' in 1945 nieuwe, opzienbare feiten bekend zijn. In tegenstelling tot haar beeld in de Bijbel van de zondige vrouw blijkt zij in apocriefe evangelien een begaafde leerlinge van Jezus, wier geliefde zij bovendien is. Legenden over en wijsheden van Maria Magdalena gaan aan haar biografie en nagedachtenis vooraf. De auteur, cultuurhistoricus, publiceerde al over Maria Magdalena in 'Het evangelie van Maria Magdalena' (1995) en 'Het openvallend testament' (2001); hij is co-vertaler van de 'Nag Hammadi-geschriften' in het Nederlands (2004). In zijn jongste werk betoont deze erudiete auteur zich een geduldig verteller en begenadigd exegeet, die zich baseert op fictionele en niet-fictionele bronnen, waaruit hij rijkelijk citeert. Met notenapparaat, lijst van geraadpleegde literatuur. Passend omslag met kleurrijke collage van 'Het Laatste Avondmaal' (Leonardo Da Vinci) en 'Verbondenheid' (Boonstra).

C.H.M. Beijer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten