Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 10 oktober 2016

Sri Aurobindo.

Sri Aurobindo (15-8-1872 tot 5-12-1950) is de grondlegger van de INTEGRALE YOGA. Indier van geboorte, geschoold in Engeland, vanaf zijn 21e weer woonachtig in India, is een visionaire ziener van de menselijke evolutie. Hij is tevens yogi en dichter.

"Wanneer de Vrede een feit is, kan deze hogere of Goddelijke Kracht van omhoog neerdalen en in ons werken."
Sri Aurobindo
Zijn yoga
Alle yoga's hebben het goddelijke als centrum. De bhakti-yoga brengt het goddelijke in het gevoelsleven tot ontwikkeling, de hatha-yoga in het lichaam, de Kundalini-yoga ook in het lichaam. Alle yoga vormen willen het goddelijke realiseren. Wel, zo schrijft Sri Aurobindo, laat het Goddelijke zich in de gehele mens realiseren. Maak contact, stap als het ware opzij en laat God het werk doen. "He is the Master of the work", waarbij "He" op God betrekking heeft.
De neerdalende kracht van Aurobindo en de Moeder.
Zij leggen erg de nadruk op de neerdaling, in een tijd dat het ontstijgen aan de wereld erg centraal stond in de yoga. Laat de Goddelijke kracht in je neerdalen, deze verwerpt wat verworpen moet worden, kweekt aan wat je bij moet leren, verruimd wat te eng is, enz. Zijn visie is integraal.
De methoden.
Maar ook in zijn yoga methoden is hij integraal. Elke manier van oefenen, leven of werken die het goddelijke meer aanwezig doet zijn in het leven is een yoga. Sociaal werk, hatha yoga oefeningen, gesprek, lezen van een site, als daarmee het goddelijke gerealiseerd wordt, verwerkelijkt wordt, is het een onderdeel van een yoga proces.
De evolutie
De evolutie van de mens houdt niet op bij wat wij nu zijn. Yoga versnelt het proces van de evolutie. Wij zijn bezig een bovenmenselijk stadium te bereiken. Zoals de chimpansee tot mens evolueerde, zo evolueert de mens naar het bovenmenselijke. Daartoe voert hij het begrip SUPRAMENTAAL in. Elke overgang is een crisis. Daar is eerst de geboorte van het psychische (Atman) in het hart van de gewone mens. De ziel zo gezegd. Maar later wordt in de geest de goddelijke geest geboren (Purusha) die vervolgens de geest vergoddelijkt. Nog weer later vindt er een derde transformatie plaats: de supramentale. De gehele mens wordt vergoddelijkt.
Zijn visie
Hierover kunt u lezen in: "De toekomst van de mens", van Sri Aurobindo.(ISBN: 90-70549-04-2).
Praktijk
In Zuid India, ten zuiden van Madras, ligt er een klein plaatsje aan de zee: Pondicherry. Hier heeft hij gewerkt samen met De Moeder. Even buiten dit dorpje wordt een nieuwe stad gebouwd: Auroville, stad van de toekomst. Geen bezit van welke stroming of religie dan ook, maar integraal, alles omvattend, voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten