Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zondag 24 maart 2019

De volgende wereldorde? Analyse door Clare Graves in The Futurist. (Dutch article)

Het is wel duidelijk dat de wereld de komende tijd een gevaarlijke plek zal zijn, wellicht gevaarlijker dan ooit tevoren. Er zijn veel te grote achterstanden op het gebied van mensenrechten, welzijn en levensstijl. Niemand is verzekerd van voorzieningen in fundamentele levensbehoeften of een verbetering van de kwaliteit van leven. Voor verschillende bevolkingsgroepen zullen voortdurend nieuwe concurrentiegebieden verschijnen en oude verdwijnen. Sommige gebieden zullen rijker worden, terwijl andere gekenmerkt zullen worden door alleen de allernoodzakelijkste voorzieningen. Wat moet er gebeuren en hoe?

Machtige elites, economische invloedssferen, individuele landen en grote wereldwijde stammen zullen moeten onderhandelen over nieuwe verhoudingen, anders zou de natuurlijke turbulentie die het gevolg is van onvermijdelijke conflicten de opgaande beweging langs de spiraal wel eens kunnen blokkeren. Er zijn tenslotte geen garanties te geven voor de toekomst. Met weinig geld is tegenwoordig veel technologische macht te koop en onze kennis gaat onze wijsheid soms te boven.

De wereldgemeenschap, optredend door middel van een opvolger voor de huidige Verenigde Naties of een nieuwe en effectiever werkende wereldomvattende entiteit, dient een overzicht samen te stellen van toegepaste middelen, organisaties, personen en methoden die in specifieke omstandigheden doeltreffende ingezet kunnen worden om in de behoeften van de mensen op verschillende niveaus van de spiraal te voorzien. Teams van hoogopgeleidde en competente professionals (die ook spiral consultants zijn) zouden door middel van de geschikste methoden snel kunnen optreden in belangrijke kwesties en bij fatale conflicten of levensbedreigende rampen met vreedzame intenties hulp kunnen bieden. We weten voor het grootste deel wat er nodig is; het ontbreekt ons gewoon aan de juiste manieren om het toe te passen. Als GEEL en TURKOOIS actief zijn, zou iedereen toegerust moeten zijn om plaatselijk te handelen en wereldwijd te plannen.

Dertig jaar geleden merkte Clare Graves in 'Human Nature Prepares for a Momentous Leap' op:


'Op dit moment poogt onze samenleving de moeilijkste, maar tegelijk de meest opwindende overgang tot stand te brengen waar het menselijk ras tot nu toe voorgestaan heeft. Het is slechts een overgang naar een nieuw niveau van bestaan, maar de start van een nieuw 'deel' van de symfonie van de menselijke geschiedenis. De toekomst biedt ons in feite drie mogelijkheden.

1. Het meest ijzingwekkend is de kans dat we er niet in zouden slagen onze wereld stabiel te maken en als gevolg van opeenvolgende catastrofes een terugval meemaken zoals bij de Ik-stam.
2. Weinig minder angstaanjagend is de visie van een fixatie in de D-Q/E-R:F-S-zones (BLAUW - ORANJE - GROEN) van de maatschappelijke complexiteit. Dit zou kunnen lijken op George Orwells 1984, met zijn tirannieke, manipulerende regering, voorzien van een vernisje van humaan klinkend dubbelzinnig denken en moralistische rationalisatie. Dit is in de komende decennia een reële mogelijkheid.
3. De laatste mogelijkheid is dat wij ontwikkelen tot het T-G niveau (GEEL / én TURKOOIS) en de stabiliseren van onze wereld voortzetten, zodat alle leven voortgang kan vinden. Als wij in deze laatste mogelijkheid slagen, zullen we ons in een geheel nieuwe wereld bevinden, dan die wij nu kennen en zullen wij een geheel andere manier van denken hebben.'

The Futurist, april 1974

TURKOOIS = Holistisch organisme, brede synthese en vernieuwing, Holistisch en ervaringsgericht
GEEL = Systemische processen ,Kwaliteit en verantwoordelijkheden van het bestaan. Systemisch en integratief
GROEN = Sociaal Netwerk, gemeenschappelijk, samenleven, harmonie en gelijkheid, relativistisch en sociocentrisch.
ORANJE = Strategische onderneming, Doelgericht, Succes en autonomie, materialistisch en competitief.
BLAUW = Autoritaire structuren, Ordelijk, Stabiliteit en zinvol leven, absolutistisch en verheven.


Al deze kleuren zijn belangrijk, alleen GEEL en TURKOOIS zien het belang van allen INTEGRAAL (en dat is het sleutelwoord) in van de hele spiraal, en dus van de hele mensheid.

In België en in de wereld maken we een grote transitie mee naar de waarden van GROEN, maar deze zijn nog steeds SOCIOCENTRISCH. De volgende stap is het integraal-complementair denken. Op die manier kunnen we voorkomen dat we terugvallen op het eigen ik of in een dystopische Orwelliaanse samenleving terecht komen. Er is hoop. Ik denk zelfs dat er véél hoop is, hoe moeilijk het nu ook lijkt.

Bron: Spiral Dynamics, Waarden, leiderschap en veranderingen in een dynamisch model. Don Edward Beck & Christopher C. Cowan, Altamira-Becht, 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten