Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 5 maart 2018

Over siddhi's (Dutch)

De hogere en lagere siddhi's (of krachten) worden door incarnaties verworven, of door bedwelmende middelen, door machtswoorden, intense begeerte of meditatie.

In de sutra waar we het nu over hebben, worden vijf middelen gegeven waardoor psychische krachten worden ontwikkeld, en het is van belang op te merken dat wij in deze woorden een voorbeeld hebben van het feit dat de Yoga Sutra's nog altijd het studiemateriaal en handboek kunnen zijn van zulke gevorderde aspiraten als de Meesters van Wijsheid. De vijf methoden zijn geschikt voor het gebruik op alle vijf gebieden van de menselijke evolutie, met inbegrip van de twe hogere gebieden waarop de ingewijden van de Mysteriën functioneren.

  1. Incarnatie …... De methode op het stoffelijk gebied
  2. Bedwelmende middelen …. Het vrijmaken van het astrale bewustzijn
  3. Machtswoorden …. Scheppen door taal of de methode van het mentale gebied
  4. Intense begeerte … Het verheffen van de aspiratie of de methode van het Buddhische gebied, de sfeer van geestelijke liefde
  5. Meditatie … De methode van het Atmische gebied, de sfeer van de geestelijke wil.

In deze opsomming kan men opmerken dat, evenals intense begeerte van geestelijke aard een verheffing van astrale of emotionele verlangens is, meditatie, zoals ze door de ingewijden beoefend wordt, het op een hoger plan brengen van al de mentale processen is. Daarom zijn de twee laatste methoden gegeven, omdat ze de ontplooiing van de siddhi's ten gevolge hebben, de enige methode die beoefend wordt door de ingewijden, daar zij de samenvatting en sublimatie zijn van de verwerking op het astrale en mentale gebied bereikt.

Er kan daarom opgemerkt worden dat (voor zover de zoeker naar waarheid) incarnatie, intense begeerte, en meditatie de drie geoorloofde gebieden zijn, en de enige die beoefend moeten worden ; bedwelmende middelen en machtswoorden of mantrische toverformules zijn de werktuigen van zwarte magie en hebben betrekking op de lagere krachten.

De hier te stellen vraag zou kunnen zijn: Is het niet waar dat de machtswoorden en het gebruik van wierrook deel uitmaken van de ceremonie van inwijding en daarom door ingewijden en aspiranten gebruikt worden? Zeker, maar niet in de zin die hier bedoeld wordt, of met het doel psychische krachten te ontwikkelen. De Meesters en hun discipelen gebruiken machtswoorden ten einde met niet-menselijke bestaansvormen te werken, voor het inroepen van de hulp van der engelen en om de bouwende krachten der natuur te hanteren, en zij gebruiken kruiden en wierrook, ten einde de atmosfeer te zuiveren, ongewenste entiteiten uit te schakelen en het zodoende voor die hogere krachten op de ladder der evolutie mogelijk te maken hun tegenwoordigheid te doen gevoelen. Dit is echter heel wat dan hiervan gebruik te maken ten einde psychisch te worden.

Het is nodeloos er hier op te wijzen dat het gebruik van alcohol en verdovende middelen het astrale bewustzijn vrijmaken, evenals het beoefenen van sexuele magie, maar dat is zuiver astralisme en hiermee heeft de ware student van de Raya Yoga niets uit te staan. Het maakt deel uit van de ontplooiing van het linkshandige Pad. Het verwerven van de zielenkrachten door intense begeerte (of vurige aspiratie) en door meditatie is in de andere boeken besproken en het is niet nodig er hier nog verder op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten