Het katholiek onderwijs wil meer andersgelovige leraars in zijn basisscholen. Daarom biedt de Karel de Grote Hogeschool volgend schooljaar ook het vak “levensbeschouwing” aan. Daarmee kunnen voornamelijk moslimleraars makkelijk aan de slag in het katholieke basisonderwijs, aldus Gazet van Antwerpen zaterdag.
“Moslimleraars zijn een meerwaarde voor onze katholieke basisscholen”, aldus Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Willen de katholieke scholen de maatschappelijke realiteit volgen, dan moeten er veel meer leraars met een migratieachtergrond voor de klas staan. “Ze dienen als rolmodel voor onze moslimkinderen én ze slaan makkelijker een brug naar de thuissituatie.”
Aan de katholieke Karel de Grote Hogeschool speelt men daarop in. “Naast het vak godsdienst bieden we vanaf september ook levensbeschouwing aan”, zegt algemeen directeur Veerle Hendrickx. “Daarin komen naast de rooms-katholieke traditie ook het jodendom, de islam en de vrijzinnigheid aan bod. We willen een multiculturele en interreligieuze hogeschool zijn die leraars aflevert die actief kunnen bijdragen aan de katholieke dialoogscholen.”
Studenten die kiezen voor het vak levensbeschouwing zijn welkom in de katholieke basisscholen. “Ze mogen er alle vakken geven, behalve godsdienst”, aldus Lieven Boeve.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten