Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

dinsdag 26 juli 2016

Michael Moore: "5 redenen waarom Trump de presidentsverkiezingen zal winnen". (Language : Dutch)

Michael Moore is niet vies van controverse en straffe uitspraken. Met baanbrekende documentaires als 'Bowling for Columbine', 'Fahrenheit 9/11' en 'Sicko' oogste hij naast lof ook enorm veel kritiek. De Oscarwinnaar en overtuigd Democraat voorspelde eerder al dat Donald Trump de Republikeinse nominatie in de wacht zou slepen en gaat nu nog een stapje verder. "Het spijt me dat ik slecht nieuws moet brengen, maar Donald J. Trump zal de presidentsverkiezingen winnen", klinkt het in een stuk voor Huffington post. "Spreek de woorden alvast uit, want je zal ze de komende vier jaar moeten uitspreken: PRESIDENT TRUMP."

Oscarwinnend documentairemaker Michael Moore ©Photo News
"Nog nooit in mijn leven heb ik meer gehoopt om ongelijk te hebben dan nu", steekt de 62-jarige Michael Moore van wal in het opiniestuk. Iedereen denkt nu nog dat het Amerikaanse volk nooit een "idioot" tot president zal verkiezen, maar daar is Moore nog niet zo zeker van. "Jullie moeten uit je bubbel komen en de waarheid onder ogen zien", schrijft de opiniemaker. "Stop met jezelf te sussen met feiten en statistieken, want je brein wil je gewoon beschermen tegen een trauma. Net zoals er op 9/11 eerst 'een klein vliegtuig in het WTC was gevlogen' en iedereen bij een schietpartij eerst denkt aan vuurwerk, hopen we nu ook op het beste. Maar, beste mensen, dit is echt aan het gebeuren!" 

Mocht iedereen thuis kunnen stemmen, dan zou Hillary Clinton Donald Trump verpletteren, maar mensen moeten nog altijd hun huis uit om hun stem uit te brengen. En daar ligt net het probleem. "Welke kandidaat zal de meeste gemotiveerde en geïnspireerde kiezers hebben die naar het kieskantoor trekken?" schrijft Moore. "We weten allemaal het antwoord op die vraag." 

Moore geeft 5 redenen waarom Trump zal winnen.

1. De Amerikaanse Brexit

©avh
De staten Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin, de industriële zwaartepunten van de VS, zijn traditioneel Democratische staten, maar sinds 2010 hebben ze allemaal een Republikeinse gouverneur (behalve Pennsylvania). In Michigan en Pennsylvania ligt Trump voor op Clinton en in Ohio staat het ongeveer gelijk. "Hoe kan het nu nog zo spannend zijn na alles wat Trump heeft gezegd en gedaan", vraagt Moore zich af. "Dat komt omdat Trump perfect in de kaart speelt van de middenklasse." 

De 'Rust Belt', zoals deze vier staten genoemd worden, bestaat voornamelijk uit boze middenklassers. "Wat in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd, zal ook hier gebeuren", zegt Moore. "Trump zal alles uit de kast halen om die stemmers ervan te overtuigen om op te staan tegen al wie hun American Dream heeft verwoest." 

In 2012 verloor Mitt Romney met 64 kiesmannen van Barack Obama. En Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin zijn samen precies 64 kiesmannen waard. "Trump moet naast de traditionele Republikeinse staten als Idaho en Georgia ook deze vier staten naar zich toetrekken om te winnen. Hij heeft niet eens Florida, Colorado of Virginia nodig."

2. De laatste stuiptrekking van de boze blanke man

De dominantie van de man loopt na 240 jaar ten einde. "Een vrouw gaat het overnemen! Hoe is dit kunnen gebeuren!?" denkt de boze blanke man volgens Moore. "De boze blanke man heeft het gevoel dat de macht uit zijn handen aan het wegglippen is. Hij zal er alles aan doen om dat tegen te houden door op Donald Trump te stemmen."

3. Het Hillaryprobleem

Niemand wordt echt warm van de campagne van Hillary Clinton. ©afp
"Laten we eerlijk zijn: ons grootste probleem is niet Trump, maar Hillary", meent Moore. "Ze is enorm onpopulair, bijna 70 procent van alle kiezers vindt haar onbetrouwbaar en oneerlijk. Ze vertegenwoordigt de oude manier van aan politiek doen, ze gelooft in niets meer dan wat je stemmen oplevert", aldus Moore. "Het ene moment strijdt ze tegen het homohuwelijk en het andere voltrekt ze er een." 

"Clinton valt nog het minst in de smaak bij jonge vrouwen, wat pijn moet doen. Want door de strijd die Hillary heeft geleverd, krijgen jonge vrouwen niet meer te horen dat ze moeten zwijgen en koekjes moeten bakken." 

Van enthousiasme is geen sprake. De buzz die Obama in 2008 en Sanders recentelijk veroorzaakten, is er bij Hillary helemaal niet. "Geen democraat en al zeker geen onafhankelijke kiezer staat te springen om op 8 november voor Clinton te gaan stemmen."

4. De droevige Sanders-fans

Op veel steun van ontgoochelde Sanders-stemmers moet Clinton niet rekenen. ©Photo News
Geen enkele Sanders-stemmer zal met plezier voor Hillary stemmen, maar hij zal het toch doen om Trump uit het Witte Huis te houden. Van weerspannige Sanders-fan zal dus geen sprake zijn, maar er is volgens Moore wel een ander probleem. 

Terwijl de Bernie Sanders-stemmer tijdens de voorverkiezingen nog hemel en aarde verzette om zoveel mogelijk vrienden naar de stembus te krijgen, zal hij nu alleen naar het kieskantoor trekken. Hij zal geen vrienden meer uitnodigen en zal zich niet als vrijwilliger aanbieden in de aanloop naar de verkiezing. "Terugkeren naar het Clinton/Bush-tijdperk is zoals opnieuw betalen voor muziek of zoals MySpace gebruiken", aldus Moore. 

Clinton zal de ontgoochelde Sanders-fans dus een reden moeten geven om haar te steunen. En een onopvallende, gematigde blanke man als running mate kiezen, is nu niet bepaald iets wat millenials warm maakt. "Twee vrouwen die samen naar de verkiezingen zouden trekken, was een fantastisch idee geweest. Maar toen begon Hillary te twijfelen en besloot ze op veilig te spelen."

5. Het Jesse Ventura-effect

Worstelaar Jesse Ventura schopte het in 1991 tot gouverneur van Minnesota. ©Pinterest
In de jaren '90 verkozen de inwoners van Minnesota professioneel worstelaar Jesse Ventura tot gouverneur. Vonden ze dat Ventura de geknipte persoon was om hun staat te besturen? Helemaal niet, ze deden het gewoon "omdat het kon". Een stem op Ventura was een goede 'practical joke' met het verdorven politieke systeem.

Net zoals bij Jesse Ventura zullen stemmers ook voor Trump stemmen, gewoon omdat het kan. "In het kieshokje zijn geen camera's, geen micro's, geen echtgenoten, geen kinderen, geen baas. Je kan er doen wat je maar wil", schrijft Moore. "Je kan er Mickey Mouse of Donald Duck op je formulier tekenen en je kan er ook voor Trump stemmen. Veel mensen zullen ervan genieten om poppenspeler te spelen." 

Krijgt Michael Moore gelijk en neemt Donald Trump zijn intrek in het Witte Huis? Op 8 november volgt het verdict.

Bron : http://www.demorgen.be/buitenland/michael-moore-5-redenen-waarom-trump-de-presidentsverkiezingen-zal-winnen-b2e70cbe/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten