Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

zaterdag 18 maart 2023

Boeddha in de tempel van Salomon. Vrijmetselarij en religie. (Dutch)


https://kadoc.kuleuven.be/3_onderzoek/33_onzeonderzoeksoutput/tentoonstellingen/2022/tt_2022_02_Vrijmetselarij

https://kadoc.kuleuven.be/3_onderzoek/33_onzeonderzoeksoutput/tentoonstellingen/2022/tt_2022_02_Vrijmetselarij_art_01

Deze foto met Boeddhabeeld en dharmawiel is genomen uit een fotoalbum van de Brusselse loge Les Vrais Amis de l’Union et du Progrès Réunis (1908). Waarom staan deze boeddhistische voorwerpen in een loge? 

Het beeld diende als decorstuk voor het ritueel van de ‘Heer van Mededogen’, ook ‘Schots Trinitariër’ genoemd, in de zesentwintigste graad van de Aloude en Aangenomen Schotse Ritus. Dit gradensysteem werd door godsdiensthistoricus Eugène Goblet d’Alviella (1846-1925) en rechtsgeleerde Pierre Tempels (1825-1923) hervormd rond 1900. Bedoeling was om de vrijmetselaar stap voor stap te laten kennismaken met diverse godsdiensten, oude levensbeschouwingen en filosofische strekkingen. Het motief van dit nieuwe systeem was religieuze tolerantie. 

De introductie van Boeddha bij de hervorming van de zesentwintigste graad had in eerste instantie te maken met de benaming van de graad: ‘Heer van Mededogen’, wat, toevallig of niet, een van de namen van Boeddha is. Verder zag Goblet d’Alviella op zijn Indiëreis van 1875, al dan niet terecht, een gelijkenis tussen de boeddhistische triade en de christelijke triniteitsleer. Ook vanuit de benaming van ‘Schots Trinitariër’ was de stap naar een rituaal rond het boeddhisme dus snel gezet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten