Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

vrijdag 15 april 2016

De Wever: "Satire vervolgbaar maken in West-Europees land is onwaarschijnlijk"

Bart De Wever. © belga.
MERKEL Bart De Wever haalt in Terzake scherp uit naar Duits bondskanselier Angela Merkel. "Er zijn kantelmomenten waarop Europa zijn waarden niet meer durft verdedigen. Dit is een van die momenten."
 
'Merkel heeft Europa weerloos gemaakt en in de handen van het cynische spel van Erdogan gelegd'
Bart De Wever
De voorzitter van N-VA reageert daarmee op de boodschap van de Duitse regering, die toestaat dat de Duitse komiek Jan Böhmermann mogelijk strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn satirische grappen aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

"Merkel heeft zich totaal afhankelijk gemaakt van Turkije door de fouten die ze maakte in de vluchtelingencrisis", zegt De Wever scherp. "Ze heeft Europa weerloos gemaakt en in de handen van het cynische spel van Erdogan gelegd. Hij gebruikt die ruimte om zijn regels op te leggen en zijn visie op de democratie op te leggen. Daar mag je toch nooit aan toegeven?"

"Het is bijna een historisch moment: satire en humor vervolgbaar maken op basis van een eis van Erdogan, een verlicht despoot die zelf de vrijheid van meningsuiting in eigen land met de voeten treedt. Dit is onwaarschijnlijk", vindt hij.

Ongezien

"Het is aan een onafhankelijke rechter om te beslissen of Böhmermann schuldig is. Niet aan de politiek", verweerde Merkel zich eerder. In het geval van een rechtszaak kan de aanklager zich in Duitsland beroepen op een oud wetsartikel dat 'belediging van bevriend staatshoofd' strafbaar stelt. De regering moet toestemming geven voordat iemand kan worden vervolgd volgens deze wet.

"Ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit wordt geseponeerd", verwacht De Wever. "Maar het feit dat men dit doet, iets vervolgen waar wij normaal niet zouden durven denken om te vervolgen. Dat is ongezien."

"Merkel liep vorig jaar nog mee in de stoet in Parijs", haalt De Wever verder aan. "Je suis Charlie, voor de absolute vrijheid van meningsuiting, zelfs al was die humor twijfelachtig van smaak en allooi. We gaan toch nooit discussiëren over het recht om op basis van satire en vrijheid van meningsuiting zaken aan de orde te stellen?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten