Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 7 januari 2016

Barbara Debusschere : Vanuit angst haat zaaien is de slechtst denkbare piste om integratie te doen slagen.

'Hoe kun je migranten leren omgaan met westerse vrouwen?', 'Keulen zet asieldebat op scherp', 'Merkel onder vuur door asielzoekersaanvallen.' Het zijn maar een paar koppen in de pers een dag nadat het relaas over de brutale nieuwjaarsnacht in Keulen bekend raakte.

De Nederlandse krant BN De Stem haalt er arabisten bij "die in Afghanistan en Jemen woonden" en die uitleggen hoe "de migratie in Europa blootlegt hoe problematisch moslimmannen met vrouwen omgaan". Op sociale media piekt de ontzetting over de "geïmporteerde cultuur". En met haar welkomstpolitiek voor vluchtelingen is bondskanselier Angela Merkel nu kop van Jut. "Is dit gekleurd genoeg voor u?", krijgt ze te horen.

Dat terwijl we enkel weten dat vermoedelijke daders er "buitenlands, Noord-Afrikaans uitzagen" en de Keulse politie drie mensen in het vizier heeft.
SHARE
Wat als het ging om een lokale criminele bende die al twee jaar in Keulen aan de slag is, zoals de politie vermoedt? Of om Duitse derdegeneratiemigranten? Wat als onder de slachtoffers vluchtelingen zaten, zoals een stadskrant schrijft
Zelfs kwaliteitsmedia maken desondanks de verbijsterend irrationele redenering dat "de wandaden in Keulen gepleegd zijn door asielzoekers omdat de meeste aanvallers eruitzagen als Noord-Afrikanen". Alsof alle mannen met een donkerder huid asielzoekers zijn.

Wat als het ging om een lokale criminele bende die al twee jaar in Keulen aan de slag is, zoals de politie vermoedt? Of om Duitse derdegeneratiemigranten? Wat als onder de slachtoffers vluchtelingen zaten, zoals een stadskrant schrijft? Wat met het gegeven dat slachtoffers melden dat hun belagers 'ficki ficki' (slang voor neuken) riepen, terwijl je al een poos in het land moet wonen om die term te kennen, en je elders hoort dat ze "geen Duits kenden"?

Exact een jaar geleden zijn mensen vermoord door terroristen die 'Allahu Akbar' riepen. Dan kun je iets zeggen over achtergrond en motivatie. Vandaag weten we zo goed als niets over de schoften in Keulen. Toch luidt de conclusie: asielzoekers vallen onze vrouwen aan.

Dat is projectie, angst op de realiteit plakken. Het probleem met projectie is echter dat het je grip op de werkelijkheid aantast.

Want stel dat er een probleem is met gedrag van nieuwkomers tegenover vrouwen en stel dat de minachting tegenover vrouwen in sommige conservatieve moslimmiddens leidt tot agressie tegen vrouwen, zoals de documentaire Femme de la Rue toonde. Dan moet een samenleving dat vooral benoemen en aanpakken.

Maar hoeveel geloofwaardigheid en slagkracht heb je nog, welke moslimbemiddelaar of vluchtelingenvertegenwoordiger wil met jou samenwerken, als je er als de kippen bij bent om alleen op basis van criminele daden van enkelen en zonder bewijzen een hele groep in de zak van 'uitschot' te stoppen? Vanuit een diepe angst zomaar haat zaaien is met andere woorden de slechtst denkbare piste om de integratie werkelijk te doen slagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten