Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

donderdag 17 december 2015

Plan België wil strijd tegen kinderhuwelijken opvoeren - Stop gedwongen, gearrangeerde en/of kindhuwelijken. Vrije wil respecteren en de rechten van de vrouw en van het kind zijn van fundamenteel belang.

Op 14 februari kwamen wereldwijd bewegingen op straat om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Meer dan één miljard vrouwen en meisjes zijn tegenwoordig slachtoffer van een vorm van agressie. Aan station Brussel-Centraal kaartte Plan België de kwestie van kinderhuwelijken aan. “Per minuut worden 27 minderjarige meisjes uitgehuwelijkt. Meestal gaat dat om huwelijken met mannen die tientallen jaren ouder zijn."
dinsdag 17 februari 2015 
De actie van Plan België blijft bepaald niet onopgemerkt. Uit boxen knallende muziek, jongeren in alle maten en kleuren die zich de ziel uit het lijf dansen en een ‘graffitipetitie’: ze trekken de aandacht van menige passant. Maar hoe amusant het ook allemaal oogt, de werkelijkheid waar het initiatief aandacht voor vraagt, is ongemeen rauw. 
“Elke dag worden er wereldwijd 39.000 minderjarige meisjes uitgehuwelijkt. Eén op negen daarvan is jonger dan vijftien jaar”, zo vertellen Priscilla en Marie. Beide tieners zijn jeugdambassadrices van Plan België. Ze proberen voorbijgangers te informeren en te sensibiliseren. 
Het is duidelijk dat gedwongen huwelijken enorme gevolgen hebben voor de meisjes in kwestie. “Meestal zijn ze helemaal nog niet volgroeid om kinderen te baren en daarnaast stoppen ze vaak met school. Op die manier komen ze in een vicieuze cirkel. Daar willen wij actie tegen ondernemen”, stelt Priscilla. “Erg problematisch is echter dat kinderhuwelijken inherent deel uitmaken van bepaalde culturen en religies. Maar via sensibilisering en onderwijs proberen we daarin verandering te brengen”, vult Marie aan.

Onderwijs als oplossing

Dat onderwijs dit probleem daadwerkelijk kan aanpakken, blijkt uit een studie van Plan België. “Als meisjes minstens tot hun vijftien, zestien jaar naar school kunnen gaan, hebben ze drie keer minder kans om uitgehuwelijkt te worden”, stelt Sandra Galbusera, program manager bij Plan België. “Enerzijds simpelweg omdat ze op school zitten. Anderzijds doordat ze er kennis verkrijgen, mondiger worden en hun zelfvertrouwen opkrikken, waardoor ze weerbaarder worden”.
“Wat ook belangrijk is, is dat hun families er zich zo van bewust worden dat een bepaald scholingsniveau noodzakelijk is om een job en bijhorend inkomen te verkrijgen.” Dat mag een relevant feit heten, aangezien kinderhuwelijken het meest voorkomen in arme ontwikkelingslanden. “Vooral in landen uit Sub-Sahara-Afrika en Zuidoost-Azië is deze problematiek wijd verspreid. Zoals Niger. Daar wordt twee derde van de vrouwen uitgehuwelijkt voordat ze achttien jaar worden”, zegt Galbusera. 

Kinderhuwelijken in België?

Komt dit probleem ook in ons land voor? “In België zijn kinderhuwelijken een marginaal fenomeen”, stelt Galbusera. “Concrete cijfers hebben we niet, maar we weten wel dat het voorkomt bij bepaalde migrantengemeenschappen. Er bestaan gelukkig ook bewegingen die daar tegen opkomen. Deze verspreiden informatie en doen aan sensibilisering binnen de eigen gemeenschappen, waardoor de kwestie van kinderhuwelijken bij de bron wordt aangepakt. Maar de situatie in België is zeker niet te vergelijken met die van bepaalde ontwikkelingslanden”, stelt Galbusera snel. 
Dan leiden Priscilla en Marie me naar de ‘graffitipetitie’. Daarbij leven voorbijgangers zich met spuitbussen uit op een reeks panelen. “Door je naam op een paneel te spuiten, betuig je je steun voor onze actie tegen kinderhuwelijken”, zegt Marie. “Daarbij is het de bedoeling dat alle handtekeningen constant overdekt worden door nieuwe, zodat we een soort schilderij van handtekeningen verkrijgen”, zegt Priscilla.
Met deze graffitipetitie wil Plan België een bredere petitiecampagne opstarten. “Het uiteindelijke resultaat willen we overhandigen aan de beleidsmakers”, vertelt Sandra Galbusera. “We willen dus ook politici aanspreken om iets te doen aan het probleem. Ik kan alvast goed nieuws melden: vorige week is er een resolutie tegen kinderhuwelijken ondertekend in de commissie Buitenlandse Zaken. Dat is dus al een heel positief signaal vanuit de politiek. Laten we hopen dat er hiervoor nu ook aandacht komt in de samenwerkingsprogramma’s van de Belgische overheid met landen zoals Niger”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten