maandag 3 november 2014

"Cannabis moet gedecriminaliseerd worden" [Dutch]

De Vlaamse (VAD), Brusselse (Fedito Bruxelloise) en Waalse (Fedito Wallonne) koepelorganisaties die het alcohol- en drugwerkveld in België vertegenwoordigen pleiten voor een volledige decriminalisering van cannabis. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, wil bekijken of er een nieuw beleid rond cannabisgebruik moet komen.
Cannabis is geen onschuldig product, zeggen de organisaties in een persbericht. Het roken van cannabis leidt tot aandoeningen van de luchtwegen en verhoogt het risico op longkanker. Wie veel en/of vaak cannabis gebruikt, kan verslaafd worden en langdurig cannabisgebruik verhoogt het risico op cognitieve stoornissen.

Kwaliteitscontrole
"Toch is het verbieden van cannabis niet de beste oplossing", zeggen de koepels vandaag. "Zo houdt het verbod de illegale handel en de criminaliteit in stand. Bovendien kan de overheid, zolang het middel illegaal blijft, de kwaliteit ervan op geen enkele manier controleren. Dat is nochtans nodig: nieuwe variëteiten en kweektechnieken die vandaag op illegale plantages gebruikt worden, versterken de psychoactieve werking van cannabis en vergroten zo ook de risico's."

Preventie en hulpverlening
VAD en Fedito pleiten daarom voor de volledige decriminalisering van het gebruik van cannabis en het bezit voor persoonlijk gebruik. Daarnaast vragen ze een versterking van de middelen voor preventie en hulpverlening. De drie koepelorganisaties pleiten voor meer onderzoek op het vlak van reglementering van de productie, de import, de kwaliteitscontrole en de verkoop van cannabis in België.

Bron : http://www.demorgen.be/binnenland/-cannabis-moet-gedecriminaliseerd-worden-a2109907/

Persoonlijke nota : zet vooral in op preventie, vooral bij jongeren. Experimenteren hoort tegenwoordig bij het jong zijn, je krijgt drugs nooit de wereld uit. Voor het bereiken van de leeftijd van 18 jaar hebben drugs zeker een soms nefaste invloed op de hersenen, en als jongeren al zo lang mogelijk zouden wachten voor ze op avontuur gaan in het studentenleven enzovoorts, dan is al een belangrijke doelstelling behaald. Decriminaliseren is zeker een volgende stap, haal het uit het strafrecht en breng het onder binnen Volkgsgezondheid. Landen als Portugal hebben bewezen dat bij decriminalisering het aantal probleemgebruikers van drugs (ook harddrugs) naar beneden gaat. De stap naar de hulpverlening wordt vlugger gezet omdat er geen vervolging boven het hoofd hangt en naar mijn bescheiden mening zijn dingen die verboden zijn altijd interessanter voor jongeren. Wanneer het niet meer zo vervolgd wordt, verliest het paradoxaal genoeg zijn aantrekkingskracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten