Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog

Know Thyself - Welcome @ Kristo's blog
David - I adore the community of saints / Gelukpa's

maandag 22 september 2014

Distelmans over geïnterneerde die euthanasie mag plegen: "Slachtoffer van ziekte of beleid?" [Dutch]

Femke Van Garderen, Ann De Boeck − 16/09/14, 06u30
© ap. Wim Distelmans, palliatief arts (VUB).
Euthanasie-expert Wim Distelmans heeft zijn twijfels bij het feit dat een seksueel delinquent, die al dertig jaar geïnterneerd is, van Justitie naar een ziekenhuis mag om euthanasie te krijgen. Hij stipuleert dat ons land een slechte reputatie heeft als het gaat over opvang van deze mensen.
  • Een euthanasievraag van een geïnterneerde mag toch geen verlengstuk zijn van een falend systeem?
    Wim Distelmans, palliatief arts (VUB)
Waar en wanneer, dat wil hij niet kwijt. Maar dat zijn cliënt van Justitie geëuthanaseerd mag worden, daar windt advocaat Jos Vander Velpen geen doekjes om. Gisteren werd aan het hof van beroep in Brussel akte genomen van het akkoord dat hij met de dienstdoende minister afsloot. Maggie De Block (Open Vld) gaf zijn cliënt, Frank Van Den Bleeken, de toestemming om 48 uur lang in een ziekenhuis te verblijven, opdat hij afscheid kan nemen van zijn familie en euthanasie kan laten plegen. Ook de minister vindt dat de man, die al drie decennia in de cel zit na seksueel geweld en moord, aan alle voorwaarden voldoet. Hij heeft een ongeneeslijke psychiatrische aandoening en lijdt daar ondraaglijk aan.

Van der Bleeken heeft geen mogelijkheden meer om zijn lijden te verzachten. Volgens zijn advocaat heeft slechts op één moment een behandeling plaatsgevonden. "Maar die was kortstondig en niet adequaat. Sowieso heeft ze geen soelaas geboden." In de gevangenis in Turnhout werd de afgelopen jaren ook niet tegemoetgekomen aan zijn zorgvraag.

Behandeling
Frank Van Den Bleeken vroeg in 2010 euthanasie aan. Hij kreeg van twee onafhankelijke psychiaters de goedkeuring. Palliatief arts Wim Distelmans (VUB), die zijn behandelende arts was, wilde die uiteindelijk niet uitvoeren. "Omdat ik vond dat niet alle therapeutische opties, waartoe ook palliatieve opvang behoort, waren afgevinkt", zegt hij daar vandaag over.

Tachtig kilometer verder was er immers een plaats vrij op de longstay-afdeling van de Nederlandse Pompekliniek, waar mensen met Van Den Bleekens profiel aangepaste behandelingen krijgen. Hoewel hij bereid was om zich te verplaatsen en daarvoor een kort geding aanspande tegen Justitie, leidde die tot niets. Het hof en de minister verklaarden zich onbevoegd, waardoor alleen de optie van euthanasie overblijft.

"Ik zeg niet dat de behandeling in Nederland een verschil zou maken, maar de mogelijkheid bestaat", aldus Distelmans, die bij zijn 'njet' blijft. "Zolang ik niet weet in welke mate iemands lijden veroorzaakt wordt door de aandoening, dan wel door de context, doe ik het niet. Er is geen weg terug." Wie de behandelende arts van Van Den Bleeken is, is niet bekend.

Falend systeem
"Als de man wordt geëuthanaseerd, dan stel ik mij vragen bij de manier waarop ons land omspringt met zijn geïnterneerden en gebreken om voor hen te zorgen", zegt Distelmans. "Stel je dezelfde situatie voor bij een kankerpatiënt: stel dat die ongeneeslijk ziek is en lijdt, maar dat er een zinnige en redelijke optie behandeling in een buurland mogelijk is. Als je die zou euthanaseren, dan zou iedereen er schande van spreken", gelooft hij. "Een euthanasievraag van een geïnterneerde mag toch geen verlengstuk zijn van een falend systeem?"

Distelmans vermoedt dat de buitenlandse pers ons met de vinger zal wijzen: "België heeft al een slecht imago als het gaat over de opvang van geïnterneerden. Dat, in combinatie met een spraakmakend topic als euthanasie, gaat niet onbesproken blijven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten