dinsdag 5 augustus 2014

U mag fier zijn, mevrouw Homans!


De beschaving wordt gemeten aan hoe het zijn zwakste individuen behandelt, hetzelfde geldt voor mensen ook. Wie de zwaksten laat creperen, moet van een laag niveau zijn. Daar kan ik alleen maar medelijden mee hebben. Hopelijk ontwikkel je vlug veel empathie, mevrouw Homans. Het maakt je zélf ook een pak gelukkiger, win-win! Arm Vlaanderen, zucht. De kracht van verarming in actie.

In een eerlijke wereld zou Homans haar huis afbranden zodat ze gezellig een nacht op de bank in het park wat empathie kan opdoen als dakloze. Het volk krijgt de leiders dat ze verdienen. Zijn we dan afgegleden naar het Stenen Tijdperk? Politieke devolutie, wat doe je eraan? Het meest ongevoelig crapuul leidt ons, en ik weiger te volgen. Ik kan ook niet volgen. Narrow-minded ijskoud hart, laat wie niks heeft maar creperen zeker, die ingesteldheid. Ik hoop dat de Goden u ooit een lesje in barmhartigheid leren. Geduld, karma doet zijn werk wel, Liesbeth. Vergeven, maar nooit vergeten. Arm Vlaanderen! [En nu heb toch alweer de duisternis vervloekt, vergeef mij, da's dan mijn zwakte, het was sterker dan mezelf] - Ik hoop het echt, dat van die Goden, diep in mijn hart. Want zoals een mens in zijn hart denkt, zo is hij. Maar een hart, dat heb jij niet. Vervloekt! Een oude vriend zei het nog aan de tram na de verkiezingen, toen ik naar de les ging : "Wij gaan terug naar de Middeleeuwen". Ik vrees dat hij gelijk had.

Een kenner van het Centrum Herman Deleeck dat onderzoek doet rond armoede, op wiens gegevens ik me baseerde toen ik er zelf vrijwilligerswerk voor deed (voor de armoede in Vlaanderen), jaren geleden, weet waarover hij spreekt. Dat de armoedeproblematiek amper verbeterde, daar was ik na jaren al aan gewend, maar dat hij nog zo zou verslechteren, en het klimaat zo zou verkillen, dat ik had ik nooit gedacht. Ik dacht dat Antwerpenaren verstand hadden, in het stemhokje. Zoals ik al zei, die vriend had gelijk, terug naar de Middeleeuwen. Terence McKenna had gelijk, culture is not your friend, we are lead by the least among us. Maar het is onze eigen schuld ... We laten creperen, en liggen er zelfs niet wakker van. Ik heb er geen spijt van dat ik een paar honderden en honderden euro's aan doelen heb gegeven die iets aan de armoede doen. Mijn geweten is gerust. Ik snap alleen niet dat zulke mensen onze stad hebben overgenomen. Dan was Bart De Wever nog verzoenend en zinnig rond Gaza - ik was aangenaam verrast. Maar een beslissing nemen die zoveel mensen op straat brengt, doet zelfs een vredelievende boeddhist (ik) zijn bloed koken. Ben je dan niet slimmer, Frau Homans?
Ik vergeef u, ge zijt wellicht niet slimmer, en daar kunt ge echt niet aan doen. Sorry. Ook jij bent hier enigszins de mindere, verliezende partij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten