zaterdag 9 augustus 2014

Berlijnse synagoge-moskee-kerk in 2018 klaar [Dutch]

10/08/14, 00u59  − Bron: Belga
© ap. Initiatiefnemers pastoor Gregor Hohberg, rabbijn Tovia Ben-Chorin en imam Kadir Sanci tonen een maquette van het nog te bouwen gebouw.
Indien de plannen financieel haalbaar zijn, wordt in Berlijn in 2018 het "Huis van de Enige" geopend, een gebedsplaats voor de drie grote monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Een wereldprimeur, zo meldde Radio Vaticaan gisteren.
Als inplantingsplaats is gekozen voor de ruïnes van vier kerken die ontdekt werden bij archeologische opgravingen, waaronder de Petrikirche (Sint-Pieterskerk), de oudste kerk van Berlijn.

In deze synagoge/kerk/moskee zullen de drie godsdiensten hun eigen gebedsplaats krijgen. Elk krijgt eenzelfde oppervlakte op dezelfde verdieping, die uitgeeft op een gemeenschappelijke ruimte waar de gelovigen mekaar kunnen ontmoeten.

De kostprijs om het project te realiseren wordt op 43,5 miljoen euro geraamd. De symbolische eerste steen van het "Huis van de Enige" is inmiddels al gelegd. Volgens de initiatiefnemers - een rabbijn, een pastoor en een imam - kan de bouw in 2016 van start gaan, tenminste als tegen dan een kwart van de kostprijs is ingezameld. De fondsenwerving is al opgestart op het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten